Flere utesteder må stramme inn på røkingen

FULLT SEIL = FOR TETT LUFT: Nini Beach er ett av utestedene som har fått beskjed av kommunen om å gjøre tiltak for å sikre at lufta på uteserveringen (i 2. etasje over Pizzanini) ikke preges av at det røkes der. Kommunen mener seilet må rulles inn når det røkes.

FULLT SEIL = FOR TETT LUFT: Nini Beach er ett av utestedene som har fått beskjed av kommunen om å gjøre tiltak for å sikre at lufta på uteserveringen (i 2. etasje over Pizzanini) ikke preges av at det røkes der. Kommunen mener seilet må rulles inn når det røkes.

Nini Beach har fått beskjed om å rulle inn seilet når det røkes ute. Det er én av de foreløpige konsekvensene av at kommunen i høst sjekker om byens uteserveringer er i tråd med røkeloven.

DEL

– Det ligger i bånn for oss at vi innretter oss etter de offentlig gitte rammebetingelsene vi jobber med, men akkurat i vårt tilfelle har vi stilt spørsmål tilbake til kommunen om hvordan vi kan innrette oss: Om det er mulig å endre på seilet eller gjøre tilpasninger som gjør at vi fortsatt kan ha det ute. Funksjonen til seilet er jo at det beskytter mot regn og kulde og gjør at vi kan holde åpent der ute året rundt, sier Carl J. Johansen, hovedeier i nattklubben Nini Beach.

Flere må begrense røkemulighetene

Nattklubben er ett av de utestedene som har hatt besøk av kommunens «røkekontrollører» i det siste. Foreløpig er rapportene fra fem tilsyn klare, og det har ført til at kommunen har gitt beskjed om at:

Nini Beach må ta bort seilet over uteserveringen når det røkes ute.

Odins Kro på Gressvik må kutte ut røking i «vinterhagen» til utestedet, sørge for at det ikke kommer røk inn dit fra balkongen og sette opp et røking forbudt-skilt til.

Westend må kutte ut røking der takhøyden over uteserveringen er lavere enn reglene sier og sørge for at det ikke siver røk inn i lokalet.

Alibi og Paa Brygga må få på plass røking forbudt-skilt.

– Så at det kunne være lurt å ta en runde

Miljø- og landbrukssjef Hanna Tangvald opplyser at utestedene nå har én måned på seg til å gjøre rettinger og melde tilbake til kommunen hva de har gjort før de eventuelt får pålegg fra kommunen.

Dagens Fredrikstad-ungdom er akkurat så greie som foreldre håper: – Vi drikker ikke, og vi røker ikke

– Vår erfaring fra tilsynsrunden så langt er at serveringsstedene er imøtekommende og tar oss godt imot, de ønsker å følge regelverket og vi opplever at de ønsker å gjøre de endringene som må til for å oppfylle kravene i tobakksskadeloven, sier Tangvald.

– Hvorfor gjennomfører dere disse kontrollene nå?

– Vi har jevnlige tilsyn med de fleste virksomheter innen lovverket vi skal forvalte, og nå var turen kommet til uteserveringene. Dessuten har vi hatt noen fine sommere med fine forhold på brygga, og da har vi jo sett at det kunne være lurt å ta en runde – ikke minst for å minne restaurantene på regelverket, sier Tangvald.

Flere mangler skilting

Fredrikstad kommunes nye retningslinjer er ganske spesifikke når det gjelder hvordan uteserveringer skal være utformet når det skal tillates røking der (se faktaboks). Blant annet kan ikke uteserveringer med halvvegger høyere enn 1,1 meter ha tak over seg og taket over uteserveringen må være minst 2,30 meter høyt. Det må også markeres tydelig hvor det er forbudt å røke.

– Det har så langt gått mye på manglende røking forbudt-skilt og det har gått på utlufting. Blant annet har vi dette seilet som tetter igjen litt for mye på uteserveringen i forhold til kravet, sier Tangvald.

Håper på en ordning

Johansen på Nini Beach opplyser at seilet var godkjent over et område hvor det røkes den gangen det ble satt opp, men er ikke overrasket over at det viste seg ikke å være greit nå.

– Det kom jo ytterligere innstramminger ganske nylig, sier Johansen, som har et håp om at utestedet skal bli enige med kommunen om en ordning på seilet som gjør at det fortsatt vil være mulig å røke på Nini Beach.

– Hvis man ser det litt fra den andre siden, så vil det nok bli mye sneiper og støy i gatebildet hvis folk ikke har mulighet for å røke på uteområdet vårt. Det er jo slik at det fortsatt er mange som festrøker når de er ute og koser seg, sier han.

Disse får besøk:

Totalt er det 12 virksomheter i Fredrikstad som har fått eller vil få besøk av kommunens kontrollører: Elvebredden, Heim, Delikatessen, Havnelageret, Divan, Alibi, West End, Litteraturhuset, Paa Brygga, Nini Beach, Hawk og Odins Kro. I tillegg vil tre spisesteder på Hvaler få besøk.

Dette må til for at røking skal være tillatt på uteserveringene i Fredrikstad:

Dette sier kommunens retningslinjer:

Uteservering med tak/markise/parasoll eller tilsvarende, kan maksimalt ha én hel ordinær vegg som kan kombineres med for eksempel halvvegger/blomsterkasser og lignende.

Halvvegger/blomsterkasser og lignende må ikke være høyere enn 1, 1 meter, cirka sittende skulderhøyde.

Uteserveringen med halvvegger og lignende over 1, 1 meter og/eller flere enn én hel ordinær vegg, må ha fri utlufting oppover. Det er da ikke tillatt med tak/markise/parasoll eller tilsvarende.

Tak over uteserveringen må ha en takhøyde på minimum 2,30 meter målt på det laveste nivået.

Innretninger for tetting av åpninger mellom halvvegger og tak/markise og tilsvarende kan bare benyttes når det ikke tillates røyking der.

Øvrige krav:

Røk skal ikke sive inn i inne-lokalet. Alle åpninger inn til innelokalet må arrangeres slik at røk ikke siver inn.

Det skal markeres med tydelige skilt at røking er forbudt ved inngangen til alle serveringssteder samt på steder hvor det kan være tvil om dette.

For etterlevelse av tobakkskadelovens § 25, skal virksomheten føre internkontroll og etablere et internkontrollsystem. Internkontrollen skal kunne dokumenteres overfor tilsynsmyndigheten.


Artikkeltags