– Det er høyst nødvendig med helsefremmende tiltak, sier rektor på Klanes videregående skole, Torstein Maugesten.

– Både egne og andres analyser av ungdommen viser at mange sliter psykisk, med livsstilen, selvbilde og usikkerhet. De lever under mye press. Og det er vårt oppdrag at de har det bra, fastslår han.

En aktivitetstime i uken

Skolen tok derfor grep og ble sertifisert som helsefremmende i 2013. Målet er at den fysiske og psykiske helsen til elevene, og lærerne, skal forbedres.

Kalnes videregående skole

Trivselen skal økes, og alle skal kunne delta i en spesielt helsefremmende aktivitet i uken. Derfor er timeplanen utvidet med en ekstra time.

Hver onsdag, fra 10.40 til 11.40, kan både ungdommene og de ansatte velge mellom aktiviteter som klatring, parkour, volleyball, frisbeegolf eller rett og slett en gåtur.

– Jeg gleder meg ekstra til å dra på skolen på onsdager. Det er deilig med et fag man ikke får karakterer i, sier Elin Boine (17) fra Fredrikstad.

Først i landet

Hun går andre året på naturbruk på Kalnes videregående og stortrives. Klassekameratene Trym Bunes (17) og Guro Engebretsen fra Sarpsborg nikker enig.

– Den helsefremmende timen fjerner mye stress. Etter tre timer med samme fag er det godt å slappe av med en aktivitet, synes de.

Kalnes var den første videregående skolen i landet som startet med helsefremmende time. Hvilke aktiviteter som tilbys, varierer etter sesong og hva elevene liker.

Konsentrasjon

Det mentale er også viktig i helsearbeidet. Oppmerksomhetstrening er positivt for psykisk og fysisk helse og selvbildet, ifølge skolens folkehelsekoordinator Rolf Inge Ølberg.

– Hvis man ikke er konsentrert, dagdrømmer man. Og forskning viser at 85 prosent av dagdrømmene er bekymringer. Vi jobber med at elevene skal være til stede i det de gjør, her og nå, forteller han.

Den helsefremmende satsingen forskes på, slik at skolen over tid kan dokumentere om det virkelig har effekt.

– Vi skal hjelpe elevene til å takle tilværelsen og til å få en god livskvalitet, sier Ølberg.