IB-linja på Frederik II blir trolig reddet – Østfold Ap vil beholde den

TROLIG REDDET: Fylkesrådmann og fylkesordfører ville avvikle IB-linja for å spare penger, men et enstemmig representantskap i Østfold Arbeiderparti vil beholde den.

TROLIG REDDET: Fylkesrådmann og fylkesordfører ville avvikle IB-linja for å spare penger, men et enstemmig representantskap i Østfold Arbeiderparti vil beholde den. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Representantskapet Østfold Ap har nå vedtatt at de vil beholde IB-linja på Frederik II videregående skole. De trenger bare to stemmer i fylkestinget, så er linja reddet.

DEL

– Denne linja er et tilbud til de som trenger litt ekstra utfordringer i skolen. Og denne internasjonale linjen er den eneste i sitt slag i Østfold, sier Siri Martinsen, leder av Fredrikstad Ap.

Ville spare millioner

Det var i forrige uke det ble kjent at IB-linja (International Baccalaureate-linja) på Frederik II videregående skole igjen er foreslått nedlagt når fylkespolitikerne om kort tid skal justere dagens skolebruksplan. Fylkesrådmannen mener linja både er dyr å drifte, i tillegg til at det bare var 18 elever som søkte på de 28 plassene på linja for inneværende skoleår.

– Det er riktig at søkningen til linja har vært litt dårlig, men da får vi gjøre en bedre markedsføringsjobb fremover, sier Martinsen.

IB-linja er en to års videregående utdanning som kvalifiserer til studentopptak ved høyere utdanning i Norge og i utlandet. Undervisningen foregår på engelsk og etter egne læreplaner. Beregningen til fylkeskommunen er at man vil spare tre millioner kroner i netto driftsutgifter på å legge ned IB-linja og overføre elevplassene til studiespesialiserende utdanningsprogram. Og jo færre elever som går på linja, jo høyere blir utgiftene for hver elev.

– Ikke tvil om at det koster

– Det er ikke tvil om at linja koster. Skal du ha et godt tilrettelagt tilbud for elever, så koster det. Her er det snakk om å tilrettelegge for elever som trenger ekstra utfordringer, sier Martinsen.

– Har dere behandlet den økonomiske siden av saken ved å hente pengene fra andre skoletilbud?

– Nei, nå er det denne saken vi har behandlet. Det vi gjør, er å opprettholde tilbudet slik det har vært til nå, sier Martinsen.

Hun er ganske sikker på at partiet klarer å sikre flertall for å redde linja.

– Nå skal vi ta opp saken sammen med samarbeidspartiene. Men det er klart at når vi har vedtatt dette, er det vi som kommer til å sikre linja, sier hun.

Behandles i februar

Det er når høringsutkastet til justert skolebruksplan 2018–2027 kommer på fylkespolitikernes bord i februar, at elevplassene på IB-linja foreslås overført til helt ordinære studiespesialiserende elevplasser. Saken skal først opp i opplæringskomiteen og i fylkesutvalget i neste uke, mens fylkestinget gjør endelig vedtak i midten av februar. 

Artikkeltags