Gå til sidens hovedinnhold

– Utbygging er helt på jordet

Artikkelen er over 13 år gammel

Nedbyggingen av 120 mål matjord på Råbekken er helt på jordet, ifølge Hans Ek (Sp).

Senterparti-politikeren i Fredrikstad bystyre, og dessuten bonde i Onsøy, beklager at det nå går mot nedbygging av jordbruksarealet rundt Glemmen gård på Råbekken.
– Jeg er fullstendig klar over at arealplanen er vedtatt, og at det er bestemt at den store, fine gården skal bygges ned, men det gjør alltid vondt i meg når matjord bygges ned, sier Hans Ek.

Viktig matjord

FB skrev lørdag at 120 mål jordbruksareal tilhørende Glemmen gård trolig omdannes til næringspark. Saken skal opp i planutvalget neste uke.
Ek erkjenner at han ikke kan stoppe det som skjer på Råbekken, men han advarer mot lignende håndtering.
– Myndighetene har bestemt at nedbyggingen av matjord skal halveres. Det må vi etterleve, sier Sp-politikeren.
Han viser også til kornprisens utvikling på verdensmarkedet. Den øker kraftig.
– Vårhveten fra USA koster nå nærmere fem kroner kiloen, mot to kroner kiloen i Norge, siterer Ek fra fylkesmannens nettsider. Det blir stadig mindre jord til mat, og det påvirker kornprisene, fortsetter han, og slutter opp om det gamle uttrykket "Tenke globalt, handle lokalt."

Randsone

Sp-politikeren avfeier også rådmannens argument om at Glemmen gård allerede er omringet av veier, industri og boligområder.
– Kan man ikke like gjerne ta resten, Ek?
– Det argumentet møter vi hver gang det skjer noe i randsonene mellom by og land, at man alltid kan ta et areal fordi det ligger så dårlig til.
– Det finnes alltid et dårlig areal – hvis man ikke bestemmer seg for å stoppe utvidelsene (av næringsområdene, red.anm.) og konsentrereseg som om de områdene man allerede har, sier Ek.

Ble nedstemt

Han stemte imot da bystyret i fjor bestemte retningslinjene for fremtidig utnyttelse av det gamle jordbruksarealet på Råbekken.
– Jeg la inn et forslag om at områder som Råbekken skal bevares, men ble nedstemt, konstaterer Ek.
– Hva er vitsen med å gå ut nå, når toget er gått?
– Jeg må påvirke slik at det ikke skjer igjen.

Se også leder side 2.

Kommentarer til denne saken