Gå til sidens hovedinnhold

Unikt middel- alderfunn

Artikkelen er over 18 år gammel

For få uker siden fant Erik Rønning Johansen en skjellformet amulett i bronse i jordsmonnet ved Brohodet. Nå viser det seg at funnet er oppsiktsvekkende.

– Høyst sannsynlig dreier det seg om et pilegrimsmerke i bronse fra Santiago de Compostela i Nord-Spania. Det er bare gjort ett lignende funn tidligere i Norden, og det var i Danmark, forteller en meget opprømt Eivind Luten ved Pilegrimskontoret i Oslo.

Meget sjeldent funn

Religionshistorikeren med en brennende lidenskap for pilegrimstradisjonen holdt på å falle av stolen da han fikk se kamskjellet som Rønning Johansen hadde funnet med metalldetektor.
– Det vi vet er at det er funnet seks pilegrimsmerker av naturlig kamskjell i Norge, fire i Trondheim, ett i Tønsberg og ett i Hamar. Det bemerkelsesverdige med funnet i Fredrikstad er at skjellet er i bronse, sier Luten som tror at merket vil vekke oppsikt i pilegrimsmiljøet i Europa.

Trolig fra 1300-tallet

– Har merket stor kommersiell verdi?
– Nei, men kulturhistorisk er det uvurderlig.
Merket er trolig fra 1300-tallet, og etter all sannsynlighet har det tilhørt en rik person.
– På denne tiden var det bare formuende mennesker som hadde råd til å dra på pilegrimsreise nedover i Europa. Turen varte gjerne i ett år, og halvparten av dem som dro kom aldri hjem igjen, forteller Luten.

Mistet eller ofret?

Nå vil han låne pilegrimsmerket av Rønning Johansen for å vise det på en stor pilegrimsutstilling på Midgard Historiske Senter i Borre i Vestfold.
– Hvordan er pilegrimsmerket havnet i jorden ved Brohodet i Fredrikstad?
– Her kan man bare spekulere. Kan hende har eieren mistet det på vei til Sarpsborg, Oslo eller Trondheim. Fredrikstad var jo ennå ikke grunnlagt på denne tiden.
– En annen teori er at eieren har ofret det som takk for at han kom velberget hjem igjen fra turen ute i Europa. Vi vet at slike pilegrimsmerker hadde stor verdi. Enkelte lot seg sågar begrave med dem.

Pilegrimsruten intakt

I nærmere 400 år, fra 1100-tallet og frem til reformasjonen, var pilegrimstrafikken fra Norge til kontinentet ganske stor. Så var det stille i 500 år, men nå er de gamle pilegrimsrutene blitt svært populære igjen. Ringen er med andre ord sluttet.
– Nordmenn reiser i fleng på pilegrimsturer til Europa, og spesielt til Santiago de Compostela som var ett av Europas viktigste pilegrimsmål i middelalderen. Hit til apostelens Jakobs grav valfartet folk fra hele den kristne verden, sier Luten som selvsagt er lommekjent langs den nevnte pilegrimsleden.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:15.