– Vet du hvordan du kjenner igjen en Unger-ansatt når du er i butikken? Jo, de står ved hylla med wc-blokker, men de ser ikke på prisen. De leser på varedeklarasjonen, ler administrerende direktør Jan Ivar Ruud ved den tradisjonsrike bedriften på Nabbetorp.

Doblet resultatet

Mens utviklingsingeniørene i testlaboratoriet spyler wc-blokker og tester wc-blokker på flere rekker med testtoaletter, kan Ruud fastslå at en god del av det rekordhøye overskuddet kommer nettopp fra leveringen av ingredienser til wc-blokker.

Unger Fabrikker på Nabbetorp ligger an til et alle tiders rekordresultat før skatt for 2015 på rundt 70 millioner kroner. Det er omtrent en fordobling sammenlignet med resultatet på 34,7 millioner kroner fra 2014. Som igjen var en voldsom økning fra 20,9 millioner kroner i 2013. Omsetningen ligger godt an til å bikke en halv milliard kroner i 2015.

Her prøver FB super-toalettet der du ikke trenger toalett-papir:

 

Wc-blokksuksessen

Det er altså spesielt produksjon av ingredienser til wc-blokker som har tatt av. Salget av dette stoffet økte med ti prosent i fjor og utgjør nå alene rundt 45 prosent av omsetningen og gjør at Unger står for 75–80 prosent av leveransene til det europeiske markedet.

Ruud mener det er flere faktorer som ligger bak det rekordhøye overskuddet.

Milliongave til de ansatte på Unger Fabrikker.

– Vi gjorde en del grep for sju-åtte år siden. For det første kuttet vi ut alle agenter, og tok kontroll over salget selv herfra, sier Ruud.

Satser på utvikling

I tillegg ansatte bedriften utviklingsingeniører som skulle utvikle produktene, som oftest i samarbeid med kundene. Det er fire av dem i bedriften nå, og bedriften har som mål at 15 prosent av produksjonen skal stamme fra nyutvikling gjort de siste fem år.

– Vi hadde aldri overlevd på sikt dersom vi bare skulle skviset kostnader og fortsatt med å kjøre på de produktene vi allerede har, sier Ruud.

Det tredje bedriften har gjort, er å automatisere produksjonen ved å sette sammen tre ulike kontrollrom til ett industrielt miljø.

– Det som virkelig er moro, er at vi har greid å utvikle hele organisasjonen. Resultatet skyldes ikke bare salg, Det skyldes ikke bare produksjonen. Det er hele organisasjonen. Det er moro, sier Ruud.

Den svake norske kronen har heller ikke akkurat vært negativ for bedriften.

– Men selv uten den, hadde vi hatt rekordoverskudd, sier Ruud.

Fikk ned sykefraværet

– Det som er spesielt moro, er at utslippene samtidig er lavere enn noen gang. Antall skader er lavere og sykefraværet er lavere, sier Ruud. Bare i fjor sank sykefraværet ned til 4,7 prosent mot 9,2 året før. Systematisk jobbing med langtidssykemeldinger er noe av årsaken til bedringen, mener Ruud.

Også i år har Unger budsjettert med i overkant av 70 millioner kroner i resultat.

– Vi er litt konservative og vil ikke eksponere et altfor godt resultat på forhånd. Men som Thon sier: det er lov å gjøre det bedre enn budsjettert! sier Ruud.

Bygger ut for mange millioner

I helgen som gikk tok for øvrig Unger i bruk sin splitter nye produksjonsavdeling til 28 millioner kroner. Til våren starter bygging av en ny lagertank.

Tilbygget som ble tatt i bruk i helgen, gjør Unger Fabrikker i stand til å øke produksjonen av ingredienser til wc-blokker fra 12.000 til 15.000 tonn i året. Det er satt av kapasitet til ytterligere å øke produksjonen til 17.500 tonn i året. Ruud tipper det ikke blir lenge til bedriften gjør grep for å ta i bruk all mulig kapasitet på den nye avdelingen.

– Spørsmålet er ikke hvis, men når, det blir behov for det, og det blir en sak på det første kommende styremøtet å ta stilling til når kapasiteten skal økes ytterligere, sier Ruud.

Unger har allerede begynt å berede grunnen for byggearbeidene på eiendommen sin. Og til våren starter byggingen av en ny lagertank som vil få plass til 2.000 kubikkmeter.

Fra før av har bedriften allerede en slik lagertank. Den nye vil føre til at bedriften kan ta imot fettalkohol fra leverandører i Østen per båt.

– Dette vil føre til fem færre tankbiler inn her hver dag. Det vil bli lavere fraktkostnader og vi håper også å få ned råvareprisen, sier Ruud. Målet er at tanken skal stå ferdig i andre halvår i år.