Denne ungdomsbedriften vil øke integreringen i Fredrikstad med slagordet «Hællæ bror»

SATSER: William Menla Ali (f.v), Amir Karimi, Yohana Gebrihiwot og Ahmed Adan er fire av de seks guttene som håper genseren de selger gjennom sin ungdomsbedrift «Integrenser UB» kan bidra til økt integrering blant unge i Fredrikstad.

SATSER: William Menla Ali (f.v), Amir Karimi, Yohana Gebrihiwot og Ahmed Adan er fire av de seks guttene som håper genseren de selger gjennom sin ungdomsbedrift «Integrenser UB» kan bidra til økt integrering blant unge i Fredrikstad. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Ungdomsbedriften «Integrenser UB» består av seks unge gutter fra fem forskjellige land. De håper en miks av Fredrikstad-kultur og ungdomsslang vil bidra til økt integrering blant unge.

DEL

– Hællæ bror, sier de fem blide guttene som er til stede når Fredriksstad Blad kommer inn i klasserommet på Frederik II videregående skole.

Ingen grenser

Ungdommene er elever på service og samferdselslinja, og de siste to månedene har de forberedt det som er skoleårets store prosjekt; ungdomsbedriften «Integrenser UB».

– Navnet er svensk, og spiller på at det ikke er noen grenser mellom oss. I tillegg er det en miks av ordene «integrering» og «genser», siden det er det vi selger, forteller daglig leder Adam.

Produktet de har utviklet er nemlig en hettegenser med påskriften «Hællæ bror». Ideen bak var å selge en genser som bidrar til økt integrering blant unge.

– «Hællæ» er et åpent uttrykk, og det gir en følelse av å være velkommen, sier Adam.

– Også er det veldig typisk Fredrikstad. Vi ville lage noe som kan gjøre at de som er nye i byen og som kanskje ikke har så mange venner føler seg velkommen. «Bror» appellerer til ungdommen, og er litt typisk for oss innvandrere, fortsetter han.

– Vi er alle brødre, skyter Ahmed inn, og de andre ler.

Nederst i denne saken kan du lese hvordan du kan vinne ditt eksemplar av genseren.

FORNØYD: Ungdomsbedriften er en del av et prosjekt i regi av Ungt Entreprenørskap Østfold. Marte Teien har hjulpet gutta på veien, og forteller at William Menla Ali (i midten) og Amir Karimi, sammen med de andre, har gjort en kjempejobb.

FORNØYD: Ungdomsbedriften er en del av et prosjekt i regi av Ungt Entreprenørskap Østfold. Marte Teien har hjulpet gutta på veien, og forteller at William Menla Ali (i midten) og Amir Karimi, sammen med de andre, har gjort en kjempejobb. Foto:

Learning by doing

Med på laget er Ahmed, Adam, William, Yohana, Amir og Elias. De har bakgrunn fra Somalia, Eritrea, Sudan, Kurdistan og Syria, og har til felles at de ikke har bodd lenge i Norge. Gjengen er en del av et «interreg-prosjekt», og det er Ungt Entreprenørskap Østfold som står bak prosjektet. Der har guttene fått god hjelp av veileder Marte Teien.

– Dette er learning by doing, og de har gjort en kjempejobb, sier hun.

Lokale samarbeidspartnere

Siden bedriften startet opp har de fått erfaring med etablering, produktutvikling og markedsføring. I går hentet de ferdig trykte gensere hos Vanberg Reklame i Gamlebyen. Nå er salgsprosessen i gang, og guttene synes selv de har fått en god start.

– Vi bestilte 50 gensere, og i dag sto lærerne i kø da vi åpnet. Vi er allerede tomme for størrelse medium, forteller Amir som har ansvaret for regnskapet og økonomien.

Ungdomsbedrift

Programmet Ungdomsbedrift gir elever i videregående skole erfaring med næringsvirksomhet og entreprenørskap innenfor trygge rammer. Gjennom et skoleår skal elevene etablere, drive og avvikle ungdomsbedriften med lærer som veileder og en mentor fra lokalt arbeidsliv. Elevene arbeider ut ifra en konkret produktidé og realiserer denne gjennom produksjon, markedsføring og salg. En ungdomsbedrift registreres i Brønnøysundregistrene via Ungt Entreprenørskap som en egen juridisk enhet. Ved slutten av skoleåret må elevene avvikle bedriften og skrive årsrapport.

Kilde: Ungt Entreprenørskap

Følg med på Facebook

Foreløpig er det i B-blokka på skolens avdeling på Christianslund man får kjøpt genserne, men neste uke har de fått tillatelse til å stå på stand i Torvbyen. Akkurat når det blir er ikke avklart, men gutta anbefaler alle å følge med på facebooksiden deres «Integrenser UB».

– Følg med, så kanskje du får kjøpt årets julegave til bare 299 kroner, avslutter Ahmed med et stort smil. Han står oppført som personalsjef, men deler i realiteten markedsføringsansvaret med Yohana.

Vinn en genser!

Fredriksstad Blad har kjøpt inn noen gensere for å støtte bedriften, og vi vil gjerne dele ut én til en av våre lesere! Vil du være med i kampen om en genser går du inn på Fredriksstad Blads instagramkonto og følger oss der. Vinneren vil bli trukket på mandag.

SATSER: William Menla Ali (f.v), Amir Karimi, Yohana Gebrihiwot og Ahmed Adan ber folk følge med på Facebooksiden «Integrenser UB» for å få oppdateringer om hvordan man kan få tak i genseren. Man kan også ta kontakt på telefon: 454 03 547.

SATSER: William Menla Ali (f.v), Amir Karimi, Yohana Gebrihiwot og Ahmed Adan ber folk følge med på Facebooksiden «Integrenser UB» for å få oppdateringer om hvordan man kan få tak i genseren. Man kan også ta kontakt på telefon: 454 03 547. Foto:

Artikkeltags