– Undervannsdronen med 140 meter kabel og VR-briller er bestilt. I mars kan vi for eksempel stå sammen med 10–15 ungdommer i Fredagshølet og se levende bilder av alle party-lagene som båtfolket har bygd opp på bunnen gjennom årene, sier Helberg.
– Effektivt miljøarbeid
– En slik måte å drive miljøarbeid på tror jeg er svært effektiv. Du går liksom hjem med en annen innstilling enn da du kom, etter selv å ha sett hvor forurenset havbunnen er, eller etter å ha vært med på en strandrydding, og plukket opp 100 bomullspinner funnet innenfor en kvadratmeter, sier miljøforkjemperen.
Han fikk Østfold fylkeskommunes pris i år, for sitt pionérarbeid med maritimt avfall.
Bakgrunnen er at han for nærmere tre år siden startet prosjektet Kystlotteriet, som ved hjelp av premiering motiverer til rydding av søppel i skjærgården. Da Fredriksstad Blad snakket med ham torsdag, var han i et møte med Miljødirektoratet, nettopp om hvilke påskjønnelser søppelrydderne skal få:
– Vi diskuterer oss frem til hva som kan være flotte opplevelser i norsk natur, for å bruke dette som premier, fremfor materielle ting, sier han.
Båtfolket sjekkes
Den avanserte undervannsdronen skal i første omgang brukes for å gi yngre miljøentusiaster et unikt innblikk i hvordan det ser ut på sjøbunnen.
– Vi kommer til å prioritere steder langs kysten av hele Østfold, der båtfolket pleier å være, for å kartlegge party-segmenter fra mange båtturer gjennom flere år, sier Helberg.
Han skal også bruke utstyret til å lete etter «spøkelsestener» – redskaper som ligger på bunnen med sjødyr fanget, nærmest til evig tid, sluker og fiskeutstyr av bly som gjennom generasjoner er etterlatt i tang- og tareskog, og han vil bruke kjentfolk lokalt for å finne de riktige stedene å lete på.
LES MER: «Spøkelsestener» bekjempes med krav om tråd som råtner
Super-drone
Det bestilte verktøyet heter «Blueye Pioneer Underwater Drone», og er utviklet av et team i Blueye Robotics AS i Trondheim.
– Vi ville gjøre noe med kostnadsnivået for undervannsoperasjoner, sier gründer og leder i firmaet, Erik Dyrkoren.
– Oljebransjen har fått bestemme at prisen på slike tjenester har løpt løpsk. Vi er ikke de billigste i verden, men legger oss på et moderat nivå som mange har råd til. Derfor har vært viktig for oss å utvikle en undervannsdrone som reduserer kostnaden betydelig, og å etterstrebe høy brukervennlighet, sier gründeren.