Hans William (16) hoppet fra 34 meter: – Hadde aldri gjort det om jeg var klar over hvor høyt det var

– Hadde aldri gjort det om jeg var klar over hvor høyt det var. Video: Marius Falck

Artikkelen er over 2 år gammel

Har du hoppet fra timeteren på Kongsten før? Det har Hans William Holbye (16) gjort også, men han syntes det ble litt i laveste laget.

DEL

For en uke siden var Holbye og noen av hans kamerater ute på en snekketur. Flere i kameratgjengen bestemte seg opprinnelig for å hoppe fra det 21 meter høye Dragonfjellet i Skjeberg, etter å ha sett en video på YouTube av dødser og Fredrikstad-gutt Truls Torp som hoppet fra det samme fjellet. Det eneste problemet var at det ikke var Dragonfjellet Holbye og resten av kameratgjengen oppsøkte.

Les også:

Se den spektakulære dødsingen på Kongsten. Truls Torp, Edvard Lund, Sivert Lund, Andreas Kristensen og Isak Rafael Bjørshol deltar i videoen.

Lokale dødsere i verdenstoppen skal kaste seg ut fra gangbrua

– Alltid vært litt forsiktig

– Jeg har egentlig alltid vært litt forsiktig i hele barndommen min, men når jeg så videoen av Truls Torp så bestemte jeg meg for at jeg måtte hoppe. Kanskje skulle jeg bevise noe, men jeg hadde aldri hoppet hvis jeg hadde vært klar over at jeg hoppet fra 34 meter, sier den velreflekterte 16-åringen.

Det var VG som først omtalte saken.

På toppen av det 34 meter høye fjellet, som kameratgjengen i realiteten dro ut til, følte Holbye at det var noe som ikke stemte.

– Jeg så at det var høyt, men for meg er det litt vanskelig å tolke slike høyder. På toppen var jeg egentlig litt mer opptatt av selve hoppet, og jeg tenkte litt sånn go hard or go home.

– Englevakt

16-åringen, som har en fortid som turner og fotballspiller, bestemte seg så for å hoppe uten nærmere betenkeligheter. Etter flere sekunder i luften traff han vannflaten med et brak. Han estimerer at han havnet en fem-seks meter under vann.

– Det var et hardt møte, og det gjorde umiddelbart vondt i brystet. Jeg merket at noe var galt, og begynte raskt å hoste blod. Heldigvis traff jeg ikke bunnen. I ettertid forstår jeg hvor mye som kunne gått galt. Jeg kunne landet på ryggen eller magen. Jeg kunne landet på et fjell, og jeg kunne truffet bunnen. Fjellet var jeg vemmelig nære å treffe. I verste fall kunne jeg dødd, reflekterer 16-åringen.

Englevakt: Hans William Holbye (16) hoppet/dødset fra 34 meter ved en feiltagelse.

Englevakt: Hans William Holbye (16) hoppet/dødset fra 34 meter ved en feiltagelse. Foto:

Stupeekspert Sven Egil Folvik sier til Fredriksstad Blad at 16 år gamle Holbye utsatte seg for betydelig fare. De som driver med highdiving-konkurranser hopper normalt sett fra en 27–30 meter i konkurranseøyemed. Ifølge Folvik er det vanlig at en kan havne en fem meter under vann med hopp fra 30 meter.

– Jeg vil si at gutten nærmest har hatt en englevakt. En begynner ikke i Planica hvis en ønsker å bli hopper. Det er nesten galskap. Jeg er glad for at det gikk bra med gutten. Det er fint at folk stuper, men det må gjøres innenfor rimelighetens grenser, og det var det ikke i dette tilfellet, understreker stupeeksperten.

Oppe på toppen av fjellet sto flere av kompisene hans klare for å hoppe etter han. Holbye ropte alt han kunne opp til guttene på toppen for å hindre dem fra å hoppe.

– Heldigvis hørte de meg sånn at de ikke hoppet, sier han.

– Han har tøffet seg ferdig

Ambulansen var raskt på stedet, og det samme var faren Kjell Jørgen Holbye. På vei til sykehuset på Kalnes fikk 16 år gamle Holbye beskjeden om at det ikke var 21 meter han hadde hoppet, men 34 meter.

– Det var en lokalkjent kamerat av meg som ringte meg og ga meg beskjeden. Akkurat der og da klarte jeg ikke helt å reflektere over hva kameraten min fortalte meg, men det har gått opp for meg i ettertid ja.

Senere la han ut videoen av hoppet på Instagram til store reaksjoner blant hans følgere.

– Det var mange reaksjoner. Folk lurte på hva som hadde skjedd. Det er på sånne dager en skjønner hvor mange venner en har, sier han takknemlig.

Ulykke: Ambulansen var raskt på stedet. Hans William Holbye viste seg å ha fått hull på begge lungene, samt blødning i den ene. Han hadde også flere større blåmerker.

Ulykke: Ambulansen var raskt på stedet. Hans William Holbye viste seg å ha fått hull på begge lungene, samt blødning i den ene. Han hadde også flere større blåmerker. Foto:

På sykehuset viste det seg at 16-åringen hadde fått hull på begge lungene, samt blødning på en av dem. I tillegg hadde han fått flere store blåmerker, noe som han fortsatt har. Senere samme dag kom moren Elna Holbye til sykehuset, og fikk se at sønnen var i relativ god form.

– Når jeg først så han på sykehuset var det egentlig vanskelig å se at han hadde gjort noe så dumt som å hoppe fra 34 meter, for han var i tilsynelatende fin form. Det var egentlig først når jeg fikk se videoen at jeg skjønte hvor alvorlig hoppet var, og hvor ille det kunne gått. En blir jo kvalm av å se på videoen. Han når jo aldri vannet, sukker hun.

Mamma Holbye innrømmer at hun kommer til å være litt mer oppmerksom på hva sønnen foretar seg i tiden fremover.

– Han kommer nok til å få en ekstra hilsen når han drar hjemmefra, og jeg kommer nok til å minne han på at han har tøffet seg ferdig. Men når det er sagt, så er han en fornuftig og forsiktig gutt som har hyggelige og fornuftige venner.

– Evig takknemlig

– Jeg er ekstremt lettet for at det gikk bra med sønnen min. I tiden fremover kommer jeg nok til å være litt ekstra bekymret, men han er en fornuftig og smart gutt, og vi har snakket om hendelsen hjemme, så jeg kommer ikke til å fotfølge han, sier far Kjell Jørgen Holbye.

Evig takknemlig: Foreldrene er naturligvis ekstremt lettet for at sønnen kom så bra fra det som han gjorde. (Fra venstre): Hans William Holbye og Kjell Jørgen Holbye

Evig takknemlig: Foreldrene er naturligvis ekstremt lettet for at sønnen kom så bra fra det som han gjorde. (Fra venstre): Hans William Holbye og Kjell Jørgen Holbye Foto:

Ifølge 16-åringens mor er sønnen hennes en litt forsiktig gutt som ikke har gjort lignende stunt tidligere.

– Det er helt ufattelig for meg hvordan han turte å gjøre noe så hysterisk dumt. Nå er jeg bare evig takknemlig for at det gikk så bra med han, men hoppet får en også til å tenke på de familiene som ikke har vært så heldige som vi har vært.

– Jeg skal ikke bli noen reddhare

Etter tre netter på sykehuset kunne endelig 16-åringen forlate sykehuset på Kalnes i god behold. 16 år gamle Holbye sier han føler en enorm lettelse for at det gikk så bra som det gjorde.

– Jeg blir nok litt mer forsiktig i tiden fremover, men jeg skal ikke bli noen reddhare av hoppet. Jeg skal fortsette å hoppe fra store høyder, men jeg skal nok begrense meg til å hoppe fra under 20 meter. Jeg skal også undersøke området rundt der jeg hopper mye nærmere før jeg kaster meg ut fra kanten.

Morten Lilleng, som har hatt hytte i området siden 2007, og har vært på hytte hos foreldrene sine i samme området siden 60-tallet, mener imidlertid at det var Dragonfjellet han hoppet fra.

– Jeg må presisere at det var en 34 meter høy klippe på Dragonfjellet gutten hoppet fra, og at det var et stup rett i nærheten av Dragonfjellet de opprinnelig hadde planer om å dra til, sier Lilleng.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken