Morgan Svensen fra Klavestadhaugen i Sarpsborg har nemlig sine helt egne triks for å holde innbruddstyvene på avstand. Ved hjelp av en enkel strips og en alarm til 40 kroner har heismontøren fra Sarpsborg publisert to videoer som kan sikre huset bedre mot innbrudd.

– Poenget mitt er å vise vennene mine hvordan man kan gjøre enkle grep for å gjøre det litt vanskeligere for tyvene å bryte seg inn, sier han.

Innbruddstyvene har herjet på Østlandet de siste ukene. Så sent som i forrige uke ble hele fem hus i en og samme gate i Moss utsatt for utspekulerte innbrudd. Tyvene tok seg inn i huset ved å bore et hull i vinduskarmen, for så å ta seg inn gjennom vinduene. Alt mens beboerne lå og sov.

Bruker strips

I det første eksempelet har Svensen brukt en strips. Han fester stripsen mellom vinduet og karmen før han lukker igjen. Deretter fester han den andre enden av stripsen i håndtaket.

– Hvordan skal dette hindre boretyvene fra å komme seg inn i huset?

– Mitt inntrykk er at tyvene borer seg gjennom låsen for så å vippe opp håndtaket. Stripsen gjør at det imidlertid svært vanskelig å bruke håndtaket. Dette er enkelt, men tyvene får en langt vanskeligere jobb med å komme seg inn ved hjelp av metoden de bruker i dag, sier han.

Se video der Svensen bruker en alarm fra Biltema for å sikre seg mot tyvene her:

Alarm fra Biltema

I eksempel nummer to har Sarpsborgs Petter Smart gått til innkjøp av en enkel alarm. Alarmen fester han øverst på vinduet, slik at den utløses i det vinduet åpnes åpnes på vidt gap.

– Jeg brukte 40 kroner på alarmen på Biltema. Den fungerer slik at det fortsatt er mulig å åpne vinduet noe, men ikke slik at det går an å komme seg inn i huset. Til slutt går alarmen, sier han.

 

Delt 1600 ganger på Facebook

Trikset til Svensen har blitt tatt godt imot på Facebook. Videoen var delt mer enn 1600 ganger og hadde 170.000 visninger tirsdag morgen

– Forsøker du å ta opp konkurransen med de store alarmselskapene?

– He, he, nei, men noen ganger fungerer det like bra å gjøre enkle grep. Jeg mener at dette gjør det langt vanskeligere for tyvene å komme seg inn i huset. Det tok meg 30 sekunder og kostet nesten ingenting. Men folk må jo avgjøre selv hva de ønsker å gjøre. Jeg valgte bare å dele et enkelt triks, sier han.

Gjøres på eget ansvar

Demokraten har spurt Fredrikstad Brannvesen hva de syntes om metoden.

- Der vindu er definert som alternativ rømningsvei er denne innbruddssikringen ikke godkjent. Det er eiers ansvar å sørge for brannsikkerheten, herunder mulighet for rømning, forteller Per Svanæs, leder for brannforebyggende avdeling hos Fredrikstad Brannvesen.

Innbruddsbandene herjer på Østlandet: Ber publikum være på vakt