Lørdag er alt dette og mer til gratis – da er du invitert til å være turist i egen by

GRATIS: Lørdag 27. april er både bussen i Nedre Glomma, toget mellom Fredrikstad og Sarpsborg og Hvalerferga gratis. Det samme er MS Skjærhalden, som vil kjøre mellom Fredrikstad og Sarpsborg denne dagen.

GRATIS: Lørdag 27. april er både bussen i Nedre Glomma, toget mellom Fredrikstad og Sarpsborg og Hvalerferga gratis. Det samme er MS Skjærhalden, som vil kjøre mellom Fredrikstad og Sarpsborg denne dagen. Foto:

Lørdag kan du sette deg på bussen, toget eller ferga og komme deg rundt i Fredrikstad, Sarpsborg og Hvaler helt gratis. For første gang blir det «Turist i egen by» i Nedre Glomma.

DEL

De lokale bussene i Nedre Glomma er gratis. Hvalerfergen er gratis. Toget mellom Fredrikstad og Sarpsborg er gratis. Det vil bli gratis ferge mellom Fredrikstad og Sarpsborg. Det blir gratis å komme inn på Fredrikstad museum i Gamlebyen og Borgarsyssel museum i Sarpsborg. Blant annet.

– Dette er noe Oslo har hatt i 20 år. Nå har vi endelig fått det til også her. Lørdag 27. april kan alle som bor i Nedre Glomma få oppleve byen sin helt gratis, sier Maya Nielsen, daglig leder i Visit Fredrikstad og Hvaler.

Masse aktiviteter

Det er isarpsborg, Visit Fredrikstad og Hvaler, kommunene i Nedre Glomma, Østfold fylkeskommune, Østfold Kollektivtrafikk, NSB og Østfoldmuseene som samarbeider om tilbudet.

I tillegg til de ovennevnte gratisaktivitetene, blir det også en rekke gratis aktiviteter i kommunene denne dagen. I Fredrikstad blir det blant annet flere typer vandringer i Gamlebyen, kunstsafari i sentrum, vandring i Edvard Munchs fotspor og guidet rundtur med buss på Oldtidsveien. På toppen av det hele er det også jazzfest i Gamlebyen denne lørdagen, der også nesten alt er gratis.

På Hvaler blir det blant annet byvandring på Skjærhalden og kulturhistorisk vandring på Rødshue – i tillegg til at Hvalerfergen altså er gratis denne dagen.

De som måtte ta turen til Sarpsborg, kan blant annet vandre tusenårsstien, låne sykkelutstyr og sette i gang i aktivitetsparken på Inspiria eller nyte livemusikk i gågata. MS Skjærhalden kjører seks turer på Glomma mellom byene denne dagen, og turen er gratis.

– Bra start på sesongen

Nielsen opplyser at det lenge har vært et ønske om å få til et slikt arrangement her i distriktet. Hun opplyser at «Turist i egen by» er et velkjent konsept som arrangeres i mange norske byer.

– Det er jo en veldig bra start på sesongen. Vi håpet å få det til i forbindelse med byjubileet, men rakk det aldri, sier Nielsen.

– Hvorfor har man ikke fått det til før nå?

– Det er et stort løft, og noen må ha ressurser til å gjøre det. Det er veldig mange programposter som skal koordineres, sier Nielsen, som menerlørdagens arrangement er en fantastisk mulighet for folk til å bli bedre kjent med byen sin – eller nabobyen.

Folk trenger ikke billetter for å ta buss eller tog denne dagen, men de som vil ta MS Skjærhalden mellom Sarpsborg og Fredrikstad må registrere seg på nettsidene til Visit Fredrikstad og Hvaler for å sikre seg plass.

Artikkeltags