Gå til sidens hovedinnhold

Politiet jakter utspekulerte tyver

Artikkelen er over 5 år gammel

To menn klarte på utspekulert vis å stjele lommeboka til en kvinne på parkeringsplassen ved et kjøpesenter på Tunejordet i går, torsdag.

Bestill FB+ i 8 uker for kun 99,- og få tilgang til alt digitalt innhold

Politiet advarer nå handlende sarpinger om at det er kriminelle i distriktet som bruker utspekulerte metoder for å sikre seg vesker og lommebøker.

Brukte «karttrikset»

Torsdag formiddag ble en eldre kvinne frastjålet sin lommebok på parkeringsplassen utenfor et kjøpesenter på Tunejordet.

Etter å ha handlet i en av butikkene, gikk hun ut til bilen sin på parkeringsplassen, der hun ble oppsøkt og distrahert av en mann som snakket gebrokkent engelsk.

– Hun hadde vært og handlet og hadde satt varene og vesken i bilen, da mannen tok kontakt med henne. Han viste henne et kart og ba henne peker på hvor han var. Da hun satte seg i bilen oppdaget hun at lommeboka var borte, og ringte banken umiddelbart. Da fikk hun greie på at det nettopp hadde blitt gjort et kontantuttak på 9.900 kroner. I tillegg hadde hun 200 kroner i lommeboka. Den ble senere funnet, men var da tømt for penger, sier politiførstebetjent Terje Bøe i Sarpsborg-politiet, som nå velger å gå ut med bilder av de to som er mistenkt for å stå bak dette frekke tyveriet.

Kvinnens lommebok lå nede i veska, og glidelåsen på veska var igjen. Tyvene har kun tatt lommeboka, trolig i håp om at det skulle gå lang tid før kvinnen merket at den var borte.

Tok lommeboka i bilen

– Overvåkingsbildene viser at den ene står bak kvinnen i kassa i butikken hun handlet i, og vi mener at han gjorde dette for å merke seg koden hun tastet inn da hun betalte varene. Overvåkingsbildene viser også at denne personen traff en annen mann inne på kjøpesenteret og de fulgte etter kvinnen ut av senteret og fram til bilen, der den ene altså distraherte kvinnen ved å be henne vise på kartet, mens den andre tok seg inn i bilen og tok lommeboka ut av veska. Det gikk bare ti minutter fra det skjedde til kvinnen snakket med sin bankforbindelse. I løpet av denne tiden hadde de altså klart å ta ut 9.900 kroner. Vi går derfor ut med bilder av de to mennene, da vi mener disse er gjerningsmennene og vi er selvsagt svært interessert i å komme i kontakt med personer som der disse to, da vi ønsker å konfrontere dem med mistankene, sier Bøe.

Sikret seg koden

Framgangsmåten, det såkalte "karttrikset" har vært benyttet en rekke ganger ved tidligere tyverier fra personer. Nå oppfordrer politiet publikum om å være kritiske dersom man blir oppsøkt av personer som stiller spørsmål der svarene kan virke svært åpenbare.

– I dette tilfellet klarte altså den ene å oppholde og distrahere kvinne såpass at den andre kunne ta seg inn i bilen. Denne modusen har vi sett flere ganger tidligere og vi vet også at det er begått tilsvarende tyverier i andre politidistrikter den senere tid. Vi oppfordrer derfor publikum til å gjørde det de kan for å sikre seg mot at andre får tak i kodene til bankkortet når man tar ut penger eller betaler med kort i butikker. I dette tilfellet virker det som om de hadde plukket ut akkurat denne kvinnen inne i butikken og sikret seg koden før de slo til og stjal vesken hennes. Dersom du føler at noen står litt for tett opptil deg når du skal bruke betalingskortet, er det helt greit å be vedkommende ta et skritt eller to tilbake før du taster inn koden, sier Bøe.

Mannen som kontaktet kvinnen oppgis å snakke gebrokkent engelsk. Forøvrig håper politiet at offentliggjøring av overvåkingsbilder av de to skal føre dem på sporet av de mistenkte.

Kommentarer til denne saken