Dette sier en engasjert lokalhistoriker Svein G. Skahjem. Det brygger opp til et veritabelt vikingeslag omkring tilhørigheten til Tuneskipet.

Del på Facebook

Foreslo kopi i Fredrikstad

Nyhetsredaktør Roy Freddy Andersen i Fredriksstad Blad foreslo i forrige uke å bygge en kopi av Tuneskipet som skulle ligge i Fredrikstad.

Les også: Skal vi bygge opp Tuneskipet igjen?

Dette har satt sinnene i kok i Sarpsborg og fylkeshistoriker Sven G. Eliassen sier nå til Sarpsborg Arbeiderblad at Tuneskipet naturlig sogner til Sarpsborg.

Dette får lokalhistoriker Sven G. Skahjem til å reagere kraftig.

Funnet i Nordre Rolvsøy

– Vikingskipet, som av en eller annen grunn ble hetende Tuneskipet, ble funnet ved Haugen gård i Nordre Rolvsøy.

– Det er det eneste vikingeskipet som ikke har fått navn etter gården det ble funnet ved.

– Bare fordi skipet ble hetende Tuneskipet og at Tune kommune springer ut fra Sarpsborg, så kan ikke sarpingene kreve en rett til dette skipet, sier Skahjem.

Han minner om at bosettingene i Nordre Rolvsøy var et senter i seg selv på 900-tallet.

– Det lå flere vikinggårder langs Visterflo på Rolvsøysiden. De drev med handel og utferder til sjøs- altså vikingeferder.

– De hadde like lite med Sarpsborg å gjøre som Hans Nielsen Hauge mange hundre år senere. I historiebøkene står det som kjent at også Hauge kommer fra Tune, sier Skahjem.

Sarpsborg kom senere

– Sarpsborg fantes ikke da Tuneskipet ble bygget. Byen ble grunnlagt i 1016 og Tuneskipet bygget 100 år tidligere.

– Det var en betydelig vikingebosetting på Nordre Rolvsøy. Som eneste område i Norge er det funnet tre skip i nærhet av hverandre. Det er Valle-skipet og Rostad-skipet. Skal de også flyttes til Sarpsborg?

Sven G. Eliassen derimot mener at Tune-skipet ikke kan plasseres i Fredrikstad bare basert på dagens kommunegrenser. De har blitt til nærmest ved politisk administrative tilfeldigheter. Tuneskipet lå i det som var Tune sogn som har en naturlig tilknytning til Sarpsborg, sier fylkeshistoriker Sven G. Eliassen til SA.

Les også: Skal vi bygge opp Tuneskipet igjen?