150 år gammelt almetre skal felles: – Det er relativt kjipt

SIKKERHETSRISIKO: Dette store almetreet i Kirkeparken skal fjernes. Tilstanden er nemlig blitt så dårlig at det utgjør en sikkerhetsrisiko.

SIKKERHETSRISIKO: Dette store almetreet i Kirkeparken skal fjernes. Tilstanden er nemlig blitt så dårlig at det utgjør en sikkerhetsrisiko. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Dommen fra ekspertene er klar: Dette rundt 150 år gamle almetreet i Kirkeparken må felles av sikkerhetsgrunner.

DEL

– Det er som vanlig relativt kjipt når vi må felle et slikt tre. Dette treet er jo omtrent like gammelt som kirken, sier Inger Hilmersen, virksomhetsleder park i Fredrikstad kommune.

Utgjør en risiko

Treet hun sikter til er et gedigent almetre som står plassert mellom domkirken og lekeplassen. De siste årene har kommunens folk og arborister holdt et ekstra øye med treet. Og nå er dommen at treet er så skadet at det kan utgjøre en sikkerhetsrisiko.

– For åtte-ti år siden flekket en stor stammedel av treet, og det har nå et massivt sår litt oppe på stammen. Det er et slikt type stammesår som man må holde veldig øye med. Nå er rådet fra arborister etter sikkerhetskontroll at det bør felles. De har gått gjennom dette treet spesielt flere ganger og nå stoler vi ikke på at det er sikkert å ha det stående, sier Hilmersen.

Har to tunge topper

I tillegg til at treet har et stort sår i stammen, er det også todelt i toppen.

– Det har to ganske tunge topper, noe som betyr at det kan spjære. Hittil har treet vært sikret med stropp i toppen for å unngå det. Det har fungert, men det er altså nå flere ting ved dette treet som gjør at vi føler at det er på tide å ta det, sier Hilmersen.

SER INGEN ANNEN MULIGHET: Inger Hilmersen, virksomhetsleder park i Fredrikstad kommune, opplyser at anbefalingene fra ekspertisen er entydig: Den store almen i Kirkeparken må vekk. Treet Hilmersen er fotografert ved her, er for øvrig et annet tre det var debatt rundt for en del år siden.

SER INGEN ANNEN MULIGHET: Inger Hilmersen, virksomhetsleder park i Fredrikstad kommune, opplyser at anbefalingene fra ekspertisen er entydig: Den store almen i Kirkeparken må vekk. Treet Hilmersen er fotografert ved her, er for øvrig et annet tre det var debatt rundt for en del år siden. Foto:

– Når kommer dere til å felle treet?

– Vi håper å få tatt det relativt snart. Det er greit å utnytte at det er tele i bakken, slik at man kan kjøre inn uten å lage altfor mye skader. Treet er veldig høyt og vi må leie en massiv lift for å ta det, sier Hilmersen.

– Setter pris på at folk bryr seg

Det førte til stort engasjement da det før jul ble kjent at en 200 år gammel alm skal felles i Gamlebyen. Hilmersen ønsker velkommen en eventuell debatt om almetreet i Kirkeparken.

– Jeg er blant dem som egentlig synes det er fint med debatt rundt trefelling. Jeg setter stor pris på at folk bryr seg. Men akkurat dette tiltaket gjøres av sikkerhetsårsaker. Treet er risikovurdert og arborister har vurdert at dette treet utgjør en risiko, sier Hilmersen.

Hun opplyser at «broren» til det dødsdømte treet ble felt for fem-seks år siden.

– Det hadde massive råteskader, sier Hilmersen.

Bør gjøre noe raskt

Hun legger ikke skjul på at hun synes det er sørgelig når kommunen må felle gamle, staselige trær.

– Men dette er ikke et tre som hadde kunnet stått der i 30 år til. Sikkerhetssjekkene vi har kjørt tilsier at vi bør gjøre noe med dette relativt raskt, sier Hilmersen.

Artikkeltags