Kanskje tror han at han får bot. Og han kunne ha blitt bøtelagt med 1.150 kroner, dersom politiet hadde villet, men poenget med denne fredagsmorgenens aksjon var å fokusere på syklisters trafikksikkerhet og bruk av lys, fremfor å bøtelegge.

I stedet får han en gave, en helt ny lykt.

– Vil du ha eplekake?

Det kan ganske mange syklister i dag være glade for. Gavene drysset over alle som manglet lys foran eller bak, selv om de også fikk med seg noen strenge beskjeder ved stoppunktet på Mosseveien.

– Vil du ha eplekake også? spør Jan Henrik Lund, leder i Syklistenes Landsforbund avdeling Østfold.

Syklist Lars Christian Segerblad takker pent, men kaffe avslår han, for klokken er litt over sju fredag morgen, og Segerblad skal på jobb.

– Hvorfor hadde du ikke lys?

– Jeg har egentlig lykt, men jeg hadde dårlig med strøm, så jeg slo den dessverre av, medgir Segerblad, mens den ene kontrolløren etter den andre svermer rundt ham med mer mat og drikke på sykkelstien forbi Toyotaforhandleren i Mosseveien, som om ingen helt vet hva godt de kan gjøre for syklisten.

Nå får han også en baklykt, og er svært godt utstyrt når han sykler der ifra.

Klokken 07:02 er han allerede nummer tre som blir tatt denne morgenen, mens Syklistenes Landsforbund avdeling Østfold, Bypakken Nedre Glomma og politiet i Fredrikstad samarbeider om en sykkelaksjon i høstmørket, gjennom en time fra klokken sju til klokken åtte.

 

– Veldig flinke

– Merkelig nok kommer den ene etter den andre syklende uten lys i mørket?

– Ja, vi tar noen, men de aller, aller fleste som sykler forbi har heldigvis lyset i orden, sa Lars Husvik, representant for Bypakken Nedre Glomma, da Fredriksstad Blad var observatør under morgenens aksjon.

– Denne gangen blir det gratis utstyr for den som ikke er trafikksikker nok, men neste gang kan det bli bøter å få, advarte både Husvik og politiet.

 

– Kan bli dyrt

– Dette er jo egentlig et lovbrudd som kunne gitt et forenklet forelegg på 1.150 kroner, sa politibetjent Tobias Iversen, som ledet samarbeids-aksjonen på stedet.

– I dag fokuserer vi heller på å gi syklister en liten advarsel, sier han.

– Så vidt Fredriksstad Blad har klart å finne ut, er det hittil ikke utskrevet noen forelegg i Fredrikstad til syklister?

– Nei, det tror jeg nok er riktig. Vi har ikke hatt så mye fokus på akkurat en slik reaksjon, selv om loven åpner for det, forklarer en tålmodig politimann – før han gjør sin første fangst for dagen, og må snakke litt strengt til nok en mørklagt syklist ...