Bilisten skulle bare vinke til en bekjent – med 2,55 i promille

Artikkelen er over 4 år gammel

Etter å ha tømt halvannen flaske vin på puben, satte mannen i 70-årsalderen seg i bilen. Da han fikk se en bekjent på puben, gikk det galt.

DEL

Mannen hadde ikke kjørte mange meterne av den rundt tre mil lange turen han hadde tenkt seg i fjor sommer, da han fikk øye på en bekjent på puben han hadde forlatt i Fredrikstad sentrum.

Skjelte ut politiet

Han vinket, mistet kontrollen over bilen, raste rett inn i en brannhydrant og veltet denne.

Mannen var ikke akkurat spesielt glad for at politiet på stedet tok ham med på legevakta for å ta promilletester.

Han skal blant annet ha truet med å drepe dem, og kommet med en rekke andre truende uttalelser under oppholdet på legevakta, forklarte en polititjenestekvinne da mannen nylig møtte i Fredrikstad tingrett.

2,55 i promille

Resultatet av blodprøvene viste hele 2,55 i promille.

I tingretten innrømmet mannen promillekjøringen. Han erkjente også straffskyld for å ha forulempet politiet på stedet, men opplyste at han selv ikke kunne huske å ha fremsatt dem.

Ifølge ham selv var uttalelsene et utslag av frustrasjon. For det første følte han seg respektløst behandlet av politiet da han måtte ta av seg skoene i politibilen og gå med sokker. For det andre satt håndjernene for stramt. Han viste også til at han var deprimert som følge av en økonomisk sak, i tillegg til at han var frustrert over pengene han ville tape på bilen.

I Fredrikstad tingrett ble mannen trodd på at uttalelsene ble fremsatt i rent sinne, ikke for å hindre en tjenestehandling – som han var tiltalt for.

Skulle kjøre flere mil

Mannen ble imidlertid dømt for forulemping av offentlig tjenestemann og ikke minst for promillekjøringen.

Retten har i dommen lagt sterk vekt på den høye promillen, at uhellet skjedde midt i sentrum der det er mange mennesker og biler, i tillegg til det faktum at mannen hadde tenkt seg ut på en flere mil lang biltur med den høye promillen.

Fjerde promilledom

I tillegg la retten vekt på at mannen tre ganger tidligere er dømt for promillekjøring.

Mannen ble dømt til 40 dager i fengsel, samt en bot på 30.000 kroner. Han mister også førerkortet i tre år.

Retten bemerker for øvrig at promilleprogram ikke ble vurdert i forbindelse med dommen. Dette fordi mannen ikke samtykket til det, med henvisning til at han ikke har noe alkoholproblem.

Artikkeltags