18-åring skallet ut tann på utelivsgjest

Artikkelen er over 5 år gammel

Byturen endte med at 18-åringen skallet ned en mann, slik at fortanna ble slått ut og tannroten brakk.

DEL

Det var i slutten av april at episoden skjedde utenfor utestedet Tiger Tiger, der både den da 18-årige mannen og mannen han skallet til var gjester.

Ingen av de to kjente hverandre fra før – og da saken var oppe i Fredrikstad tingrett hadde de to ulike forklaringer på hvordan det endte med at den ene av dem ble nedskallet og ødela fortannen.

Ulike versjoner av hva som hendte

Offeret forklarte at han og en kameraten hadde gått utenfor for å røke, da de ble oppmerksom på 18-åringen og noen venner av ham. Ifølge forklaringen skulle 18-åringen ha gitt uttrykk for overfor vennene sine at han ønsket å slåss. Kameraten hans gikk da bort til 18-åringen og sa blant annet at det ikke er noe vits i å slåss. Kameraten fikk da støtte av en av 18-åringens kamerater og begynte å prate med ham. Offeret forklarte i retten at han da ble stående ansikt til ansikt med 18-åringen, som rett etterpå tok hardt tak i hendene hans og skallet til ham med panna.

Den tiltalte mannen, som i dag er 19 år, sa derimot i retten at han hadde kranglet med en fremmed mann som utenfor utestedet, og at han oppfattet det slik at denne mannen var en kamerat av den fornærmede mannen. Han sa i retten at mannen han senere skallet til, hadde kommet bort til ham, var tydelig sur på ham og skal ha sagt til ham at han var barnslig. Han benektet at det var ham som hadde sagt at han ville slåss. I retten sa dessuten 19-åringen at mannen hadde tatt tak i den ene skulderen hans og løftet opp den andre hånden – noe han hadde oppfattet som et tegn på at den andre skulle slå, slik at nedskallingen skjedde i nødverge.

Gikk for langt

Retten ser i dommen ikke bort fra at forklaringen til den i dag 19 år gamle mannen er riktig. Blant annet var det ingen uavhengige vitner som hadde sett hva som hadde skjedd mellom de to. I tillegg var de to berusede.

Men retten fastslår at mannen gikk lenger enn det han oppfattet som nødvendig for å avverge eller forsvare seg mot det han oppfattet at han var utsatt for.

Dømt til samfunsstraff

Ifølge Fredrikstad tingrett ville det vært riktig med en fengselsstraff på fem måneder som straff etter denne episoden. Både aktor og retten kom imidlertid frem til at samfunnsstraff er en mer passende reaksjonsmåte. Blat annet vises det til at 19-åringen er tidligere ustraffet. Retten finner heller ingen holdepunkter i saken som tilsier at han er voldelig eller aggressiv som person.

«Slik retten vurderer det, er den meningsløse volden et utslag av rus kombinert med manglende dømmekraft og fornuftig konsekvenstenkning fra XXXs side», heter det i dommen, der retten også slår fast at den unge alderen hans taler imot ubetinget fengsel.

19-åringen ble isteden dømt til 150 timers samfunnsstraff i løpet av seks måneder. Han må også betale mannen han skallet ned 20.000 kroner i oppreisningserstatning.

Artikkeltags