- NOAH er svært glad for dommen, som forhåpentligvis vil sette presedens for liknende saker fremover. NOAH anmelder jevnlig saker hvor katter eller andre dyr er blitt hensatt i hjelpeløs tilstand, og håper nå at sakene vi anmelder vil resultere i lignende – men gjerne også strengere - dommer, leder i NOAH, Siri Martinsen, i en pressemelding.

Les også: Puttet kattefamilie i eske i skogen – dømt til fengsel

Det var tirsdag Fredriksstad Blad fortalte at en kvinne i 20-årene nå er dømt til 28 dager i fengsel blant annet for å ha dumpet en kattemor og fire kattunger i en pappeske i Vistergrenda på Greåker i fjor sommer.

Funnet av turgåer

Kvinnen forklarte i retten hun at hun hadde vært deprimert i denne perioden og ute av stand til å ta seg av kattene. Hun hadde dermed satt dem ut i en eske i nærheten av en privat gårdsvei, og opplyste at meningen var at noen skulle finne dem og ta seg av dem.

I dette tilfellet ble de funnet av en turgåer og overlevert Dyrebeskyttelsen i Fredrikstad og omegn. Dyrebeskyttelsens folk fikk tips om hvem som kunne stå bak, gikk inn på vedkommendes Facebook-profil og fant bilder av en kattefamilie lik familien som ble reddet av turgåeren. Dermed ble det anmeldelse, rettssak og fengselsdom.

Les også: – Første gang vi har fått vite hvem som gjorde det

– Stort skritt i riktig retning

Martinsen opplyser i pressemeldingen at NOAH til nå ikke har opplevd at slike dumping-saker har blitt prioritert når de har blitt anmeldt.

- NOAH anmelder flest saker av alle organisasjoner og institusjoner i følge regjeringens rapport om dyrepolitiprosjekt. Vi opplever at dumpingsaker har blitt oversett av rettssystemet, selv om det å hensette dyr i hjelpeløs tilstand har vært ulovlig lenge. Selv om det å dumpe dyr ikke innebærer direkte vold mot dyrene, vil dyr som hensettes i hjelpeløs tilstand lide en smertefull død om de ikke er heldige og blir funnet i tide – som kattungene i denne saken heldigvis ble. Det at en person nå har blitt dømt for å ha dumpet dyr er et stort skritt i riktig retning, og sender et signal om at slike lovbrudd også rettsfølges, sier Martinsen i pressemeldingen. Hun har tro på at saken i Fredrikstad tingrett vil skape presedens.

Les også: Kattunger kastet i søppelkontainer