Bryllup, folk og røvere i tingretten

ROMANTISK? Saksbehandler Isak Damman og kollega Benthe Pettersen blir «viet» av Kari Helene Arnesen, med Wendla Dehli Evensen som vitne. Lørdag er det klart for opptil flere bryllup og en rekke andre aktiviteter ved Fredrikstad tingrett. Begge foto: Marianne Holøien

ROMANTISK? Saksbehandler Isak Damman og kollega Benthe Pettersen blir «viet» av Kari Helene Arnesen, med Wendla Dehli Evensen som vitne. Lørdag er det klart for opptil flere bryllup og en rekke andre aktiviteter ved Fredrikstad tingrett. Begge foto: Marianne Holøien

Artikkelen er over 5 år gammel

Det er nok sjelden det er så lystig i Fredrikstad tingrett som det kommer til å bli neste lørdag.

DEL

Røvere skal fengsles for innbrudd på Trara.

Advokater, dommere og andre skal snakke om hva de driver med i retten.

Gifter seg fem-seks ganger

Og ikke minst er det duket for bryllup når Fredrikstad tingrett for første gang arrangerer Rettens dag neste lørdag. Isak Damman anslår at han kommer til å gifte seg intet mindre enn fem-seks ganger denne dagen.

Det er riktignok ikke noen ekte vielser, og Damman er til daglig saksbehandler ved tingretten som skal liksomgifte seg med en av kollegene.

Tingretten prøvde for et par måneder siden å få tak i et ekte par som ville la seg vie i retten på akkurat denne dagen gjennom etterlysninger i media, men har hittil ikke lykkes.  Dermed blir det saksbehandlerne ved tingretten som må stille opp.

Les også: Tingretten søker par som vil gifte seg om to måneder

Lover romantikk

– Men det skal ikke stå på romantikken av den grunn. Det blir diktlesing og alt annet vi gjør når vi har vielser her, forsikrer Wendla Dehli Evensen, administrasjonssjef ved Fredrikstad tingrett.

Det er for øvrig ikke helt for sent, for vordende ektefeller av den meget spontane sorten.

Les også: Svenskene overtar politistasjonen

– Det er fortsatt tid for ekte par å melde seg – så sant de har en prøvingsattest klar. Jeg kan ikke stå inne for saksbehandlingstiden i Skatteetaten, men har de attesten liggende, så går det bra, sier Dehli Evensen.

Røvere på Trara

Hun kan fortelle at alle tingrettens 17 ansatte vil være i sving denne dagen – i tillegg til et knippe teaterkyndige barn av ansatte.  En gruppe på tre ansatte har egenhendig skrevet skuespill i anledning dagen – deriblant spillet om de tre røverne på Trara, som er spesielt beregnet på barn.  Barna skal blant få bli med ned i en ventecelle, som ikke lenger er i bruk, for å hente Trara-røverne. Der vil barna raskt oppdage at røverne ikke er alene.

SELSKAP: Det vil raskt vise seg at røverne fra Trara ikke er alene i cella, konstaterer Wendla Dehli Evensen. Foto: Marianne Holøien

– Det er skrevet slik at barn skal kunne synes at det er morsomt. Vi samler barna i 1. etasje til en liten fortellersnutt. Deretter bærer det ned i ventecella for å hente disse tre røverne før alle vandrer opp gjennom gangen og opp i rettssalen. Politibetjenter kommer til å føre dem opp, og de må ha håndjern på seg, sier Dehli Evensen, som kan fortelle at det blir litt informasjon til barna på enkelt språk underveis om hvorfor noen må fengsles.

Les også: Åpner for lørdagsvielser

Moralen er selvsagt; stjeler man noe, så blir man tatt.

Fyllekjøring på Torp i retten

De som besøker tingretten denne dagen kan også få med seg hva som foregår i rettssalene når det er rettssaker der. Denne lørdagen blir det fiktiv hovedforhandling i en straffesak etter en fyllekjøring på Torp. I tillegg blir det en sivil sak mellom to som krangler om eiketrær på Hvaler – også her med manus skrevet av ansatte ved tingretten.

Les også: – Fredrikstad bør få «Østfold-domstolen»

I tingretten blir det også flere foredrag og stands, der ulike yrkesgrupper innvier publikum i hva de driver med. Fredrikstad tingretts egen dommer Inge B. Tonholm skal fortelle hvordan det er å være dommer. Folkehelseinstituttet kommer for å snakke om DNA-bevis. Kriminalomsorgen er på plass for å fortelle om fotlenkesoning (noe som ikke er aktuelt for Trara-røverne, presiserer tingretten). Flere andre aktører, deriblant advokater, vil stå på stand og fortelle hva de driver med.

– Sikkert mange som lurer

– Vi har laget et program som skulle være interessant for mange. Det er sikkert mange som lurer på hvordan hverdagen er her hos oss, sier Dehli Evensen.

– Er det ekstra ålreit å vise frem tingretten for innbyggerne nå som det pågår Bryllup, folk og røvere i tingretten en diskusjon om sentralisering og lokalisering?

– Det er klart vi synes det er viktig at publikum får vite hva vi gjør. Vi er jo faktisk en viktig del av samfunnet og tar de samfunnsoppgavene som er pålagt oss veldig alvorlig. Nå får vi vist litt hva slags aktiviteter som er hos oss, sier Dehli Evensen.

ORANSJE GJENG: De ansatte i tingretten kommer alle til å stille i oransje for anledningen. Foto: Privat

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:15.