Fra ungdomsbedrift til aksjeselskap: – Det har blitt hipt å være entreprenør

START BEDRIFT: Økt motivasjon og trygghet på å satse er faktorer man tar med seg fra skolen når man skal starte noe eget, forteller Emil Hamborgstrøm i Tidbit (f.v), Herman Wenneberg (RePops), Kevin Pedersen (RePops) og André Lier (Tidbit). De oppfodrer ungdom til å prøve seg i en ungdomsbedrift eller elevbedrift allerede på skolen.

START BEDRIFT: Økt motivasjon og trygghet på å satse er faktorer man tar med seg fra skolen når man skal starte noe eget, forteller Emil Hamborgstrøm i Tidbit (f.v), Herman Wenneberg (RePops), Kevin Pedersen (RePops) og André Lier (Tidbit). De oppfodrer ungdom til å prøve seg i en ungdomsbedrift eller elevbedrift allerede på skolen. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Stadig flere elever etablerer ungdomsbedrifter, og for noen av dem er det starten på et gründereventyr.

DEL

De siste årene har det å starte ungdomsbedrift på videregående skole blitt mer og mer populært, og denne uken arrangerer Ungt Entreprenørskap Østfold fylkesmesterskap for ungdomsbedrifter i videregående skole. For to år siden var det AEWA UB som vant den gjeveste prisen, og i fjor gikk Kash Profilering UB til topps i konkurransen.

Motiverende

I dag har de to selskapene fått nye navn – og blitt aksjeselskaper. De ivrige gutta bak forteller at mye av grunnen til at de ville satse på sine egne ideer er erfaringen de har fått med seg fra skolen.

– Når man får muligheten til å jobbe med sin egen idé blir man veldig gira, og motivasjonen er på topp. Man blir også mer motivert til å drive med annet skolearbeid, for man vil få mer tid til å jobbe med bedriften sier André Lier (19).

GRÜNDERE: Emil Hamborgstrøm (t.v.) og André Lier driver selskapet Tidbit AS på heltid. Snart håper de å kunne lansere et produkt de håper vil revolusjonere hvordan folk går på restaurant.

GRÜNDERE: Emil Hamborgstrøm (t.v.) og André Lier driver selskapet Tidbit AS på heltid. Snart håper de å kunne lansere et produkt de håper vil revolusjonere hvordan folk går på restaurant. Foto:

Sammen med Emil Hamborgstrøm (19) driver han selskapet Tidbit, som FB tidligere har omtalt. Lier forteller at det å få utvikle og materialisere sine egne ideer på videregående skole var en sterk motivasjon for å satse videre på livet som gründer.

– Man har lyst til å lykkes, og når man i tillegg får anerkjennelse fra andre får man en indre motivasjon, sier han.

Tenker annerledes

Herman Wenneberg (19) og Kevin Pedersen (20) har ved siden av skolen startet opp selskapet RePops AS, som er en videreføring av deres ungdomsbedrift Kash Profilering.

Wenneberg sier at denne formen for skolearbeid gir et litt annet perspektiv på læring.

– Man motiveres til å jobbe mer med fag som norsk og engelsk når man for eksempel skal kommunisere med kunder eller samarbeidspartnere, sier han.

UTVIKLER SEG: Kevin Pedersen (t.v.) og Herman Wenneberg går fortsatt på skolen, men har etablert selskaper RePops AS. De utvikler gulvreklame for butikker, og er i disse dager i full gang med produktutvikling.

UTVIKLER SEG: Kevin Pedersen (t.v.) og Herman Wenneberg går fortsatt på skolen, men har etablert selskaper RePops AS. De utvikler gulvreklame for butikker, og er i disse dager i full gang med produktutvikling. Foto:

Hamborgstrøm i Tidbit forteller at han har utviklet seg som person, og blitt trigget til å tørre å satse etter å ha drevet ungdomsbedrift.

– Jeg snakker for meg selv, men jeg mener jeg har blitt flinkere til å se ting annerledes og med et litt annet perspektiv etter at vi var ferdig på skolen, sier han.

– Jeg tenker nytt, og har blitt mye mer utadvendt og trygg på meg selv, legger han til.

De andre gutta er enig.

– Dersom man er pessimist tvinges man til å tenke positivt, for man vil virkelig klare det, sier Lier.

Viktigere enn høy lønn

Sille Solberg hos Ungt Entreprenørskap Østfold forteller de har hatt stor økning i antall ungdomsbedrifter de siste årene.

– I snitt har vi hatt ti prosent flere bedrifter hvert år de siste fire årene, noe som er veldig gledelig, sier hun.

Gutta i Tidbit og RePops tror det kan være fordi entreprenørskap har fått en høyere status enn det tidligere har hatt.

– Det har blitt hipt å være entreprenør, sier Hamborgstrøm, og legger til;

– Det er ikke lenger om å gjøre å tjene mest eller få jobb i den største bedriften, men å ville oppnå noe, og skape noe eget.

MOTIVERT: Sille Solberg ( i midten) i Ungt Entreprenørskap Østfold synes gutta i Tidbit AS og RePops AS er gode eksempler på hvordan det kan gå for ungdommer som velger å starte ungdomsbedrift på videregående skole. Økt motivasjon og trygghet på å satse er faktorer man tar med seg fra skolen når man skal starte noe eget, forteller Emil Hamborgstrøm (f.v), André Lier, Kevin Pedersen og Herman Wenneberg.

MOTIVERT: Sille Solberg ( i midten) i Ungt Entreprenørskap Østfold synes gutta i Tidbit AS og RePops AS er gode eksempler på hvordan det kan gå for ungdommer som velger å starte ungdomsbedrift på videregående skole. Økt motivasjon og trygghet på å satse er faktorer man tar med seg fra skolen når man skal starte noe eget, forteller Emil Hamborgstrøm (f.v), André Lier, Kevin Pedersen og Herman Wenneberg. Foto:

1.200 elever er tilknyttet en ungdomsbedrift i Østfold i dag. 300 av dem er fordelt på 54 bedrifter ved de videregående skolene i Fredrikstad; Glemmen (20), Frederik II (28) og Hans Nielsen Hauge (6). Solberg forteller at rundt 100 bedrifter skal delta på fylkeskonkurransen denne uken. Hun tror flere av dem vil ta med seg erfaringene når de skal ut i arbeidslivet.

– En fersk rapport fra Østlandsforskning viser at det å drive ungdomsbedrift påvirker skolemotivasjonen, og fra før av er det kjent at det er 50 prosent større sannsynlighet for at man starter en egen virksomhet etter endte studier dersom man har drevet ungdomsbedrift, sier hun.

– Disse gutta er jo er veldig tydelig eksempel på dette, legger hun til.

Viktig med nettverk

Da Kash Profilering UB (nå RePops AS) ble kåret til beste ungdomsbedrift i fjor vant også Herman Wenneberg prisen for beste selger. Premien var en tur til Canada for å møte andre ungdomsbedrifter, og med støtte fra skolen og Rotary kunne hele bedriften reise på tur sammen. Det nyter de godt av i dag.

– Som gründer er nettverk gull verdt, og vi har fremdeles kontakt med flere av dem vi møtte i Canada. Det å få innpass i miljøer som Drivhuset, der vi holder til, og her hos Blender, er gull verdt.

Nå oppfordrer de andre til å benytte muligheten til å starte sin egen bedrift på skolen.

– Det er en fin måte å finne ut om det å drive en bedrift er noe for deg. jeg hadde en liten gründer i magen, men det var først med ungdomsbedriften jeg ble trigget til å satse, avslutter Hamborgstrøm.

Artikkeltags