Oslo (NTB): Therese Johaug er suspendert i to måneder som følge av den positive dopingprøven.

Det bekrefter påtalenemnda i Antidoping Norge overfor NTB.

Johaug avla 16. september en dopingprøve med spor av det forbudte stoffet clostebol. Langrennsstjernen og tidligere landslagslege Fredrik Bendiksen har forklart at prøven skyldes bruk av en salve for å lindre solbrente lepper.

Saken har den siste tiden vært utredet av administrasjonen i Antidoping Norge. Onsdag bekrefter antidopingbyrået at den innledende saksbehandlingen er ferdig og at saksdokumentene er forelagt Påtalenemnda.

Avventer domsavsigelse

Påtalenemnda har i kjølvannet av det fattet vedtak om at Johaug utestenges i to måneder.

– Therese Johaug suspenderes fram til 18.12.2016, eller til tidspunkt for domsavsigelse dersom dette tidspunktet kommer før, heter det i en uttalelse.

– Bakgrunnen for vedtaket er at Påtalenemnda er av den oppfatning at utøver ikke kan sies å ha opptrådt uten skyld. Slik saken fremstår vil NIFs lov §12-9 således ikke kunne komme til anvendelse og suspensjon skal ilegges. Suspensjonen innebærer at utøver ikke kan delta i konkurranser og organisert trening, sier leder av Påtalenemnda, Anstein Gjengedal.

Administrasjonen i Antidoping Norge vil nå fortsette sitt etterforskningsarbeid før dokumentasjonen legges fram for Påtalenemnda for vurdering av påtalespørsmålet.

– Det er viktig å understreke at vi så langt kun har tatt stilling til selve suspensjonsspørsmålet, og på dette tidspunkt vil vi ikke kommentere detaljer i selve saken, sier Anstein Gjengedal.

Svensk landslagssjef: – Best for alle parter

Stockholm (NTB-TT): Den svenske langrennssjefen Johan Sares mener Antidoping Norge gjør rett i å suspendere Therese Johaug.

– Umiddelbart synes jeg at det er best at man har gjort det på denne måten. Det er best for alle parter, så slipper man spekulasjoner, sier han.

– Det ville føltes rart om hun var med i konkurranser og lignende fram til dommen kommer. Så er det kanskje slik at dommen kommer før konkurransesesongen starter. Om man velger å frikjenne eller gi henne advarsel, så oppheves suspensjonen, sier Sares til TT.

Sares sier at saken risikerer å skade langrennssporten.

– Dette er ikke bra. Slik er det. Dette er noe som vi ikke vil ha i idretten. Innen langrennssporten ønsker vi ikke å bli forbundet med denne typen saker. Det tjener ingen på, sier han.

Anders Blomqvist, langrennsekspert i SVT, tror at Johaug kan vente seg en lengre utestengelse.

– Hun kan komme unna med en advarsel, men jeg er ganske sikker på at det blir en utestengelse. Alt fra noen måneder til noen år, sier Blomqvist. (©NTB)