Slik skal elevene lære om fremtidens teknologi

Styre fra skjerm: Elektroelever på Glemmen skal få opplæring i ny teknologi, som smarthussystemer for å styre det elektriske i en bolig.

Styre fra skjerm: Elektroelever på Glemmen skal få opplæring i ny teknologi, som smarthussystemer for å styre det elektriske i en bolig. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Glemmen videregående etablerer to innovasjonsklasser på elektrolinjen i år. Et privat firma bidrar med smart-utstyr til 185.000 kroner.

DEL

– Som skole holder vi på med tradisjonell utdanning, det gamle går igjen. Men det skjer så mye på elektro- og teknologifronten nå, så vi vil gjøre et løft, sier Magnar-Jarle Lynglund, faglærer innen elektro ved Glemmen videregående skole.

– Vi skal jo utdanne elektrikere for fremtiden.

Lærerikt

Løftet han snakker om, starter i høst med opprettelsen av to innovasjonsklasser på VGI ved elektrofag.

Hvilke elever som skal gå i klassene, blir tilfeldig. Timeplanen blir lik den de tre andre klassene på VGI skal ha, men opplæringen blir rettet mot ny teknologi.

Skolen har blant annet fått en utstyrspakke med smarthuskomponenter fra det private strømstyringsselskapet Eaton. Utstyret har en verdi på 185.000 kroner.

– Målet er at det skal være gøy og lærerikt for elevene å lære om hvordan man kan integrere smarthusapplikasjoner for en enklere, tryggere og mer miljøvennlig hverdag, sier Jon Helsingeng, leder av Eaton i Norge, i en pressemelding.

Kostbart

Planen til skolen og elektrolinjen er å bygge et eget mini-smarthus i klasserommet med blant annet lys- og varmestyring.

– Dette er en gavepakke for å komme i gang. Elevene får bli kjent med smarthusteknologien og systemene, slik at de har et litt større kunnskapsgrunnlag når de skal ut i lære, påpeker Lynglund.

– Er det ikke skolens ansvar å sørge for at de får slikt utstyr når dette er noe de møter i yrkeslivet?

– Jo, det kan du godt si. Men utstyr er dyrt. Det handler også om opplæring og kompetanse blant lærerne, og tid. Det er et stort omfang i undervisningen, vi skal lære bort både basisfaget og den nye teknologien, svarer han.

Solceller og vindkraft

Smarthus-teknologien har skutt fart den siste tiden.

Det går ut på «smart styring» av belysning, oppvarming, solskjerming, klimaanlegg og sikkerhet. Et kontrollsystem gir oversikt over boligen, og huseierne kan styre elektronikken via apper på enheter som mobil.

Huset kan blant annet settes i forskjellige modus som «borte», slik at man kan senke temperaturen når man ikke er hjemme, forklarer Eaton i pressemeldingen.

– Jeg synes det er veldig fint at vi får dette utstyret fra leverandøren. Det er ikke vanlig at vi får en slik gave. Det finnes flere leverandører, det kan jo hende at vi kan noe mer etter hvert, sier Magnar-Jarle Lynglund.

Glemmen videregående ønsker nemlig å satse på fornybare energikilder og bruke det i undervisningen. De håper å få på plass både vindkraftanlegg og solcellepanel.

– Vi har søkt fylket om penger, for det er jo ikke noe skolen klarer å dekke sånn uten videre. Vi vet ikke hvor mye vi eventuelt kan få.

Artikkeltags