Tatt for ulovlig øl-reklame

Storcash-kjeden fjernet denne reklamen for billig øl onsdag, fordi den er ulovlig.

Storcash-kjeden fjernet denne reklamen for billig øl onsdag, fordi den er ulovlig. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Grossistkjeden Storcash legger seg flate etter å ha reklamert ulovlig for billig øl.

DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisen og alt innhold på nett

– Dette skulle ikke ha skjedd. Plakaten vil bli fjernet, sier administrerende direktør i Storcash, Terje Systad (39), som innrømmer at plasseringen av alkoholreklamen er ulovlig.

26.000 kunder

Storcash er Norges største stormarked for næringsdrivende. I de åtte butikkene rundt om i landet kan grossister kjøpe store og små partier av alle slags varer, også øl- og vin.

Alt fra store varehus til restauranter av alle størrelser og små gatekjøkken handler her. Det er Norgesgruppen som eier kjeden, og hele 26.000 grossister står på kundelisten.

– Vi omsetter for nærmere en milliard kroner, sier administrerende direktør Terje Systad, som leder virksomheten fra hovedkontoret i Oslo.

Byens billigste fatøl

I Storcashbutikken på Råbekken i Fredrikstad møtes kundene av en diger plakat i inngangspartiet, som frister med tilbudet «Byens billigste fatøl!»,  solgt med en rabatt på 10 kroner literen.

Kunder har henvendt seg til f-b.no med spørsmål om dette kan være lovlig. Det er det ikke. Forbudet mot alkoholreklame, som skriver seg helt tilbake fra 1975, favner svært vidt – og unntar heller ikke plakater i grossistbutikker som betjener et femsifret antall tusen kunder  fra forbudet mot å reklamere for alkoholholdige drikker.

Vi skal straks sørge for å få plakaten fjernet

Legger seg flate

– Denne plakaten skulle ha stått i et avlukke der vi selger alkohol. Hvis den står slik at alle kundene kan se den, er den ulovlig.

– Det gjør den, vi har bilde av plakaten?

– Vel, da skal jeg straks sørge for at den blir fjernet. Det er rett og slett en glipp, sier administrerende direktør Terje Systad.

– Plakaten er utstyrt også med logoene til både Storcash, stordistributøren Asko og Ringnes bryggerier, hvem er det som har produsert alkoholreklamen?

– Det gjør vårt eget trykkeri.  Men som sagt er det en svikt i systemet at denne reklameplakaten ble synlig for alle kunder. Slik skal det ikke være. Den skal eventuelt stå i et lukket rom, sier Systad.

Ikke tvil om at dette er ulovlig

Fornøyd kontrollør

– Alkoholloven er meget streng og det er ikke tvil om at denne plakaten er ulovlig reklame, hvis den er plassert synlig for alle, sier Fredrikstad kommunes skjenkekontrollør, Jarle Leknes Kilmork.

– Hva blir konsekvensene?

– Nå løste denne saken seg av seg selv, og det er vi godt fornøyd med. Vanligvis sender vi ut et brev i en slik sak, og da pleier det å ordne seg, sier Kilmork, som viser til at kommunen i motsatt fall har adgang til å inndra salgsbevillingen.

Artikkeltags