Johnny (40) og Solveig Larsen Huth (45) må betale dyrt for andres meningsløse griseri. I sommer har Fredrikstad kommune fjernet over 50 tagginger i Fredrikstad, hovedsaklig fra vegger, benker og skilt i sentrum. Likevel gjenstår mye, og nye spraytegninger popper stadig opp.

Ekteparet som driver den kafeen Verdensspeilet i gågata er sterkt plaget av taggere. Stygge tagginger er sprayet tett på tre av ytterveggene til den populære kafeen.

Del på Facebook

Sabotasje og skadeverk

– Det er fryktelig irriterende. Og det er overhodet ikke noe fint som er sprayet. Dette er bare sabotasje og skadeverk, sier Johnny Huth.

– Det er noe forbanna svineri. Må vi sette opp overvåkningskameraer her? spør kona Solveig.

Ekteparet leier bygningen hvor de driver kafeen, og må bekoste vedlikeholdet selv. I fjor måtte de male om bygningen to ganger. Etter sommeren skal de male om igjen.

Dette sier loven om tagging

Taper en halv million

– Et murbygg som det her burde det holde å male én gang hvert tiende år, kanskje sjeldnere. Med maling, liftleie og arbeid koster det oss rundt 30.000 hver gang vi maler. I tillegg må våre ansatte bruke tid på å skrape vekk tagging fra vinduer hele året. Vi bruker sikkert 50.000 kroner i året på å fjerne tagging, sier Huth.

Ifølge Huth vil dermed taggerne koste kafeen en halv million kroner over ti år, hvis ikke noe blir gjort.

– Det er veldig mye penger. Med fem prosent fortjeneste i bransjen, kan jo bare tenke deg hvor mye kafeen må omsette for, før vi har tjent en halv million kroner. Tagging koster oss dyrt, slår ekteparet fast.

Tok tagger på fersken

– Føler dere at politiet tar problemet på alvor?
– Vi har veldig god kontakt med politiet, og de har vært veldig aktive for å hjelpe oss. Vi skjønner at de ikke kan patruljere byen døgnet rundt, men de stiller opp når det er noe. For ikke lenge siden tok de tagger på fersk gjerning på veggen vår. En voksen student fra Vestfold. Han anmeldte vi, sier kafévertene.