IS-siktet Greåker-mann narkotiltalt

NARKOSAK: Politiadvokat Nils Vegard er aktor under narkosaken mot den IS-siktete 45-åringen i Sarpsborg tingrett på fredag. Mandag ble 45-åringen varetektsfengslet i ytterligere åtte uker av Oslo tingrett, som mener det er fare for at han vil returnere til Syria ved løslatelse.FOTO: JARL M. ANDERSEN

NARKOSAK: Politiadvokat Nils Vegard er aktor under narkosaken mot den IS-siktete 45-åringen i Sarpsborg tingrett på fredag. Mandag ble 45-åringen varetektsfengslet i ytterligere åtte uker av Oslo tingrett, som mener det er fare for at han vil returnere til Syria ved løslatelse.FOTO: JARL M. ANDERSEN

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Samme dag som 45-åringen ble pågrepet og siktet for terrorvirksomhet i sommer, fant politiet 930 narkotabletter i mannens hjem på Greåker.

DEL

15. juni i år ble den 45 år gamle norsk-pakistaneren pågrepet av PST, siktet for deltakelse og støtte til terrororganisasjonen IS i Syria.

Han ble pågrepet bare noen dager før hans 24 år gamle sønn sto tiltalt i Oslo tingrett for terrorvirksomhet, en sak som endte med at 24-åringen ble funnet skyldig og dømt til åtte års fengsel. 24-åringen anket dommen, men trakk anken samme dag som Borgarting lagmannsrett skulle behandle den et par dager etter at terroren rammet Paris tidigere denne måneden.

Dermed er dommen på åtte års fengsel rettskraftig.

Fant tabletter

Mandag denne uka ble hans 45 år gamle far varetektsfengslet i ytterligere åtte uker av Oslo tingrett, siktet etter terrorparagrafen i straffeloven (147d). Han har sittet varetektsfengslet siden han ble pågrepet sist sommer, og i den siste fengslingskjennelsen skriver Oslo tingrett at det er reelle og konkrete holdepunkter for at han vil returnere til Syria om han blir løslatt. Han ble derfor varetektsfengslet fram til 25. januar neste år.

STRAFFELOVEN §147d

Med fengsel inntil 6 år straffes den som danner, deltar i, rekrutterer medlemmer eller yter økonomisk eller annen materiell støtte til en terrororganisasjon, når organisasjonen har tatt skritt for å realisere formålet med ulovlige midler.

Kilde: domstol.no

I forbindelse med pågripelsen av 45-åringen i juni gjennomførte politiet samme dag ransaking av mannens hjem på Greåker, og her ble det funnet et stort antall narkotiske tabletter.

Førstkommende fredag må 45-åringen igjen møte i retten. Denne gang er det hovedforhandling i Sarpsborg tingrett. 45-åringen er nemlig tiltalt for oppbevaring av 930 klonazepamtabletter.

45-åringens forsvarer, advokat Nils Christian Nordhus, mener etterforskningen når det gjelder terrorsiktelsen ikke fremmes med tilstrekkelig framdrift.

Glassbiter i maten

Oslo tingrett har imidlertid ikke holdepunkter for å si at dette er tilfelle.

– Påtalemyndigheten har i påtegningen vist til at det er omfattende elektroniske beslag i saken som det tar tid å gå gjennom. Påtalemyndigheten antar at etterforskningen vil kunne være ferdig i løpet av inneværende fengslingsperiode, står det å lese i fengslingskjennelsen fra Oslo tingrett.

Tidligere denne måneden ble det kjent at den terrorsiktede 45-åringen fra Greåker fant glassbiter i ferdigmaten han ble servert i fengselet, og hans forsvarer uttrykte den gang frykt for at noen ønsket å skade 45-åringen.

Fikk sin 10. dom i år

Dette har ført til at 45-åringen har søkt om å bli flyttet fra Ringerike fengsel til Halden fengsel, noe Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har støttet.

Den terrorsiktede 45-åringen er tidligere straffedømt en rekke ganger. I mars i år fikk han sin 10. dom, da han ble dømt til 60 dagers fengsel og 360 timer samfunnsstraff for straffbare forhold han begikk i perioden slutten av desember 2013 og fram til begynnelsen av januar 2014 og som omfatter vold mot politiet, ruspåvirket kjøring og besittelse av dopingtabletter.

Han møter til hovedforhandlingen i Sarpsborg med sin forsvarer Nils Christian Nordhus, mens politiadvokat Nils Vegard er aktor. Dommerfullmektig Andreas Lund skal lede hovedforhandlingen.

Artikkeltags