Gå til sidens hovedinnhold

– De lever i evig frykt for sine liv

Artikkelen er over 5 år gammel

Journalistene som IJ-medarbeider Frode Rekve kurset i Tyrkia denne uken, ble smuglet ut og inn av Syria. Å være journalist i landet er farlig.

– De vil ikke si sine navn eller vise ansiktene offentlig. Bare lederen av radiostasjonen de jobber på, gjør det. For hun har flyktet. Hvis hun reiser inn i Syria igjen, blir hun drept med en gang, fastslår Fredrikstad-mannen Frode Rekve.

Hjembyene bombet underveis

I over 20 år har han vært tilknyttet Institutt for Journalistikk, som har kontorer på Litteraturhuset. Han har reist i nesten alle land i Midtøsten for å kurse journalister.

Kursene er finanisert av Utenriksdepartemenetet og er en form for bistand til land der ytringsfriheten har dårlige kår.

Denne uken har Frode Rekve og en tidligere NRK-kollega undervist 12 syriske journalister i en by på grensen mellom Syria og Tyrkia. Kursdeltagerne måtte smugles ut og inn.

Historieformidling og intervjuteknikk er noe av det som sto på timeplanen for kvinnene og mennene som alle var under 30 år. De er ansatt i Radio Rozana, en fri og uavhengig stasjon som sender fra en tyrkisk by.

– Jeg har aldri opplevd maken til sterkt kurs. Nesten alle deltagerne kom fra byene som Russland begynte å bombe mens vi holdt kurset. Det var veldig ekkelt og trist, forteller Rekve.

Sannhetsvitner med skuddsår

- Jeg ble veldig lei meg på deres vegne. Ingen av dem mistet noen i bombeangrepene, men de ble jo veldig sinte, sier IJ-medarbeideren.

I kjølvannet av Russlands bombing har det vært diskutert hvorvidt angrepet var rettet mot IS som det ble hevdet. Ifølge Rekve uttalte flere av kursdeltagerne at det ikke er IS-styrker i deres hjemby.

– Selv ønsker ikke disse journalistene og Radio Rozana å ta parti med noen. De er verken tilhengere av Assad-regimet eller IS. De ønsker bare fred og demokrati - og de vil fortelle sannheten, sier Frode Rekve.

– De er veldig dedikerte for å få frem det som pågår i hjemlandet. Og det er ikke ufarlig. De mannlige journalistene hadde skuddsår og arr i armer og ben, fordi de er ute på gatene når det skjer noe. De rapporterer, tar bilder og videoer. De har også blitt banket opp på politistasjoner, påpeker han.

Kidnappinger og skyting

Gjennom flere samtaler fortalte de syriske journalistene om hvordan hverdagen påvirkes av krigføringen på alle fronter. De beskrev kidnappinger, arrestasjoner, bomber, skyting, krigshandlinger og konstant redsel.

– De har det helt forferdelig. Hver dag er en dag med frykt, de lever i evig frykt for hva som skal skje. De vet aldri hvordan neste dag blir., sier Rekve.

– Jeg synes det er flott at lille IJ i Fredrikstad står for slike kurs som dette. At vi kan støtte journalister i disse landene, er viktig.

Kommentarer til denne saken