Politiet advarer: Snart våkner sykkelgribbene fra vinterdvalen

Artikkelen er over 2 år gammel

Så langt i år har politiet i Fredrikstad merket en liten nedgang i antall sykkeltyverier. Men krimsjef Rune Albertsen jubler absolutt ikke av den grunn. – Det skjer en eksplosjon av denne type kriminalitet hver vår, sier han.

DEL

– Det har vært en liten nedgang så langt i år, men det er nok stort sett været sin skyld. Nå går vi mot lysere og varmere tider, og erfaringsmessig betyr det at denne typen kriminalitet blomstrer opp igjen, sier Albertsen.

Nedgangen på rundt 20 prosent legger han derfor ikke så altfor stor vekt på. Han mener det er stor grunn til å komme med en advarsel til sykkeleierne.

– Ikke gjem sykkelen

– Det er en del personer som tror at det kan være smart å gjemme sykkelen sin bak en hekk eller et skur. Da må vi gjenta det vi alltid sier, nemlig at det er noe av det dummeste man kan gjøre. Bruk en god lås og parker sykkelen der folk flest ferdes. Jo mer gjemt den er, jo enklere er det for tyvene å komme til, sier han.

Politiet i Fredrikstad har flere ganger de siste årene gått ut med anmodninger om å passe ekstra godt på sykkelen sin.

– Sykkeltyverier er et samfunnsproblem. I Fredrikstad er problemet så stort at vi prioriterer sykkeltyverier høyere enn gjennomsnittet, sa Albertsen til FB for et par år siden.

Se også video fra da en sykkeltyv ble tatt på fersken i sentrum i fjor her:

Her blir sykkeltyven tatt på fersken.

LES OGSÅ: 261 sykler meldt stjålet siden nyttår: her ble de borte

LES OGSÅ: Lurer på om utlånssykler kan minske antall sykkeltyverier

Eksplosjon på våren

De aller fleste tyveriene skjer i og rundt sentrum. Politiet mener det er både lokale vinningskriminelle og mobile forbrytere som står bak tyveriene.

– Erfaringsmessig vet vi at det er flest lokale kriminelle stjeler sykler. Men vi har også kommet over utenlandske bander som stjeler med seg sykler før de reiser igjen. Så det er nok en god blanding, har Albertsen tidligere uttalt.

Og at antall sykkeltyverier eksploderer på våren, merket politiet godt så sent som i fjor. Bare i løpet av mai 2017 ble det anmeldt så mye som 25 sykkeltyverier bare i Fredrikstad.

– På våren og sommeren går statistikken hva gjelder sykkeltyverier i taket. Det er vi vant med, og vi liker det svært dårlig, sa Albertsen da.

Men til tross for at tallene fortsatt er høye, mener krimsjefen at det faktisk har blitt noe bedring de siste årene. I 2016 ble det anmeldt rundt 300 sykkeltyverier, mens tallet var rundt det samme i fjor. I 2014 var antall tyverier oppi hele 575 anmeldelser i løpet av ett år.

– Dette har nok noe med at folk har blitt mer bevisst på problematikken, samtidig som at politiet har brukt mer ressurser på dette. Men det er viktig at vi fortsatt har fokus på dette, sier Albertsen.

Anmeldte sykkeltyverier i Fredrikstad

2014: 575 anmeldelser

2016: Cirka 300 anmeldelser

2017: Cirka 300 anmeldelser

Hittil i 2018: 20 anmeldelser

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 08:00.