Nye tall fra det danske Cyklistforbundet sier at du kommer deg veldig mye lengre med vinden i ryggen, enn om den pisker deg i ansiktet.

Dette i seg selv er kanskje ikke så overraskende – om du er en av dem som har opplevd å tråkke og tråkke på pedalene uten å føle at du kommer deg fremover, er du neppe alene.

Men det som kan overraske, er tallene fra Danmark. Sykler du ti minutter i 12,3 m/s medvind kommer du deg 5,1 km på vei, sykler du like lenge i 12,3 m/s motvind kommer du bare 2,3 km av gårde. Det er mer enn dobbelt så langt.

Nedjusterer man vinden til 6,6 m/s, så vil man sykle 2,8 km i motvind, og 4,4 km i medvind.

Ifølge det danske cyklistforbund kommer man seg 3,6 km bortover når det er vindstille.

 

Klimaendringer på vei

Mye vind er et resultat av et klima i rask forandring. Likevel er det ikke vinden som vil være den største utfordringen for syklister i Fredrikstad i tiden fremover, forteller miljøvernrådgiver i kommunen, Anne Skauen.

– Regionen er flat og sånn sett godt egnet for syklister. Ifølge klimaprofilen for Østfold for 2017, vil vi slite mest med nedbør fremover. Vindforhold er ikke pekt på som et fremtidig problem, sier hun, og anbefaler sykkelglade fredrikstanere å investere i godt regntøy.

Nedbør som tidligere har kommet som snø, kan begynne å komme som regn i stedet, forklarer Skauen.

Svikt i tellermålinger

De siste årene har kommunen satt opp sykkeltellere rundt omkring i byen. Antall syklister som har passert disse daglig, har minket for hvert år.

Dette bekymrer ikke Anne Skauen nevneverdig.

– Tellerne er satt opp der de er godt synlige, sånn at folk skal se dem og tenke «dette er en sykkelby!». De er ikke der for å være et statistisk grunnlag for oss alene, forteller hun.

De vet ikke nøyaktig hvorfor tellermålingene har sunket for hvert år, men at været har noe å si, kan være én teori, mener hun.

Helårssyklisten

Skauen forteller at kommunen ønsker å satse på å fremme «helårssyklisten». Blant annet skal de feire den internasjonale vintersykkeldagen 9. februar, hvor de deler ut termokopper til de hundre første som passerer Stortorvet på sykkel.

– Det skal være en liten klapp på skulderen til de som allerede er helårssyklister, sier hun.

I tillegg tilbyr kommunen gratis omskiftning til vinterdekk og gratis vårsjekk av sykler. Hun er også fornøyd med fergetilbudet på elva, som er knyttet til hovedsykkelnettet.

– Det er det lille vi kan tilby for å gjøre det vi tror er riktig, sier hun.