Planlagte operasjoner må utsettes på grunn av alle skader på glatta

AVLYSER PLANLAGTE OPERASJONER: Denne vinteren har køene av folk som har skadet seg på glatta innimellom vært så lange at sykehuset har måttet avlyse planlagte, ortopediske operasjoner.

AVLYSER PLANLAGTE OPERASJONER: Denne vinteren har køene av folk som har skadet seg på glatta innimellom vært så lange at sykehuset har måttet avlyse planlagte, ortopediske operasjoner.

Artikkelen er over 2 år gammel

Skadepoliklinikken på Sykehuset Østfold merker at vinteren har vært glatt i år. Helt siden desember har de hatt fullt trykk – gjerne med opp til 50–60 pasienter på én dag.

DEL

– Det har vært et jevnt stort trykk siden desember. Vinteren i år har vært en av-og-på-vinter hvor det har vært glatt og ikke-glatt om hverandre. Dette været har spilt oss et puss i lang tid, sier Anne Margrethe Borgersen, avdelingssjef ved skadepoliklinikken på Sykehuset Østfold Kalnes.

Avlyser operasjoner

Helt siden desember har det bare øst inn med pasienter som har ramlet på glatta til skadepoliklinikken, mange av dem med behov for akutt operasjon.

Det har ført til at flere planlagte operasjoner har måttet utsettes.

– Når trykket er så jevnt stort over så lang tid, gjør det at det blir lengre ventetid for alle som skader seg. Vi har måttet avlyse planlagte operasjoner for å ta oss av øyeblikkelig hjelp, sier Borgersen.

FÅ HVILESKJÆR: Avdelingssjef Anne Margrethe Borgersen og kollegene ved skadepoliklinikken på Sykehuset Østfold Kalnes har ikke akkurat tvinnet tommeltotter denne vinteren. Siden desember har det vært en jevnt høy pågang på grunn av mye glatt føre.

FÅ HVILESKJÆR: Avdelingssjef Anne Margrethe Borgersen og kollegene ved skadepoliklinikken på Sykehuset Østfold Kalnes har ikke akkurat tvinnet tommeltotter denne vinteren. Siden desember har det vært en jevnt høy pågang på grunn av mye glatt føre. Foto:

– Hvor lenge har folk måttet vente?

– Vanligvis ligger vi godt under sju dager når det ikke er dette trykket. Nå kan ventetiden være 10–14 dager på grunn av den store pågangen Det kan nå innimellom gå opptil mellom 7 og 10 dager. Innen ortopedi er det jo mye som ikke trenger å opereres den samme dagen, sier Borgersen.

50–60 på en glatt dag

Hun opplyser at skadepoliklinikken fort kommer opp i 50–60 pasienter på en god og glatt dag for tiden.

– Det er ikke flere enn vi er vant til fra før på glatte dager, men i år har det vart over lengre tid. Det har vært stabilt glatt over veldig lang tid. Vi får liksom ikke noe hvilepause i år. Vi klarer akkurat å komme oss ned, men så er det nye som venter dagen etter, sier Borgersen.

– Alt dette er ikke brudd. Mange er bare forslått og lignende, fortsetter hun.

– Har dere forberedt dere på trykket med ekstrabemanning eller lignende?

– Vi har forberedt oss på den måten at vi har mulighet for å få et ekstra operasjonsteam. Dermed har vi en viss beredskap å gå på.

– Hva er de vanligste typene brudd på glatta?

– Håndledd og underarm, ankler og hofter.

– Bruk piggsko eller brodder!

Hennes råd til folk som skal bevege seg ute for tiden, er enkelt og greit:

Få enten pigget skoene eller bruk brodder. Se deg nøye for når du er ute og går, siden det ligger veldig mye is og issvuller rundt omkring. Og ikke gå ut til postkassa i tøfler eller innesko. Jeg har hatt problemer selv med at det har vært vanskelig å gå enkelte dager.

Ramlet selv

Også på Legevakta har man merket trykket denne vinteren, både på grunn av glatta og andre ting.

– Periodevis har det vært veldig mange tilfeller av opplagte bruddskader vi har behandlet akutt og sendt videre. Vi har hatt stor pågang i hele vinter innenfor alle områder, sier daglig leder Inger Marie Moksnes – som ikke har vært mer heldig enn at hun også har ramlet selv.

– Men jeg har heldigvis klart ikke å brekke noe. Jeg tror det er viktig å være forsiktig og passe på at man går der det er strødd. En del steder strør man bare på en del av fortauet, og en del går utenfor dette området. Så hold deg til områdene hvor det er strødd, sier Moksnes.

Artikkeltags