Pilotprogram redder liv: Har avdekket tidlig kreftsykdom hos over 240 mennesker

Over 18.000 østfoldinger har siden 2012 vært på screeningsenteret i Moss for tarmundersøkelse. Her fra venstre Kristine M. Kolbjørnsen, sykepleier, Ida Lauritsen, sykepleier og Dung Hong Nguyen, lege i spesialisering og skopør.

Over 18.000 østfoldinger har siden 2012 vært på screeningsenteret i Moss for tarmundersøkelse. Her fra venstre Kristine M. Kolbjørnsen, sykepleier, Ida Lauritsen, sykepleier og Dung Hong Nguyen, lege i spesialisering og skopør. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

I 2012 startet Sykehuset Østfold et pilotprosjekt med screening av tykk- og endetarmskreft. Siden den gang er hundrevis av menneskeliv spart – og nå ønsker regjeringen et nasjonalt tilbud.

DEL

Det skriver Sykehuset Østfold på sine nettsider.

– Siden vi startet med tarmkreftscreeningen, er det avdekket tidlig kreftsykdom hos mer enn 240 personer, sier Per Sandvei, avdelingssjef og overlege i gastromedisinsk avdeling i saken.

For som FB har omtalt flere ganger startet sykehuset, sammen med Bærum sykehus, et nasjonalt pilotprogram for screening av tarmkreft i 2012.

Siden har mer enn 70.000 østfoldinger i alderen 50–75 år fått tilbud om å bli med i studien.

Halvparten av de spurte takket ja. Noen har fått tilbud om en undersøkelse av tarmen på sykehuset, mens andre har sendt en avføringsprøve i posten for å avdekke blod i den.

– Når vi oppdager kreft i tarmen tidlig, kan vi operere pasienten før sykdommen sprer seg. Det betyr at pasienten kan bli helt frisk, forklarer Sandvei.

Ser etter polypper

Nå viser resultatene altså at det er oppdaget tidlig kreftsykdom hos over 240 personer.

Tarmkreft er den vanligste kreftformen i Norge, og ifølge Kreftregisteret var det i 2017 224 østfoldinger som fikk tykktarmskreft og 77 som fikk endetarmskreft.

Ifølge Kreftforeningen har kreftformen hatt en rask økning de siste 50 årene, og økningen i Norge er større enn det som er observert i de andre nordiske landene. Hvorfor det er slik, vet man ikke.

I undersøkelsen på sykehuset ser legene etter polypper, små utvekster, i nedre del av tarmen. Polypper er vanlig, men kan være forstadiet til kreft.

– Tarmkreft utvikler seg fra polypper. Under koloskopien fjerner vi alle polypper, både små og store. Polyppene blir deretter undersøkt mikroskopisk, sier Sandvei i saken.

Rulles ut i hele Norge

Resultatene fra pilotprosjektet i Østfold og i Bærum er så lovende, at regjeringen nå ønsker å gi alle 55-åringer i Norge tilbud om en undersøkelse, skriver sykehuset.

Ifølge Helse- og omsorgsdepartementet vil screening for tarmkreft kunne redusere dødelighet med mellom 14–28 prosent.

Planen er at tilbudet skal bygges ut i hele landet i løpet av en femårsperiode.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:15.