Pasient kastet opp i sengen på Kalnes – sykehuset får kritikk

Sykehuset Østfold Kalnes får kritikk etter at en pasient ikke fikk tilstrekkelig hjelp.

Sykehuset Østfold Kalnes får kritikk etter at en pasient ikke fikk tilstrekkelig hjelp. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Pasienten ved Sykehuset Østfold skulle egentlig hatt fastvakt, men kastet opp i sengen uten at noen ansatte var til stede. Nå får sykehuset kritikk fra sitt eget pasientsikkerhetsutvalg for manglende bemanning.

DEL

Det kommer frem i en såkalt 3-3-melding fra sykehuset selv. Pasienten fikk sondemat, men kastet opp og klarte ikke å legge seg over på siden.

Pasienten skulle egentlig hatt fastvakt, det vil si at en sykehusmedarbeider hele tiden skulle være til stede. Dette skjedde ikke, men pårørende som var til stede fikk imidlertid lagt pasienten på siden og prøvde å tilkalle hjelp.

Ifølge meldingen er det sykehuslederens ansvar å sørge for at bemanningen er tilstrekkelig til at det kan opprettholdes faglig forsvarlig pasientbehandling.

«Ved vanskelige bemanningssituasjoner bør man redusere risiko for slike hendelser ved for eksempel å stanse sondemat om natten», heter det i meldingens om er offentliggjort.

Pasientsikkerhetsutvalget (PSU) forutsetter i meldingen at hendelsen følges opp av leder.

Dette er en 3-3-melding

Sykehuset har en lovpålagt plikt til å melde ifra om alvorlige hendelser. Dette gjelder både hendelser som har ført til, eller kunne ha ført til, betydelig personskade. Disse meldingene kalles 3-3-meldinger etter § 3-3 som beskriver meldeplikten i Lov om spesialisthelsetjenesten.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken