De siste ti årene, med unntak av 2007, har sykefraværet i de kommunale barnehagene ligget over ti prosent (se fakta).
I 2012 var andelen 11,9, mens kommunen som helhet hadde 9,2 prosent. Det var Seksjon for helse og velferd som dro opp kommunesnittet med 11,7. Det betyr at barnehagene ligger på nivå med omsorgsyrkene som alltid har høyest sykefravær.
Og foreløpige beregninger viser at heller ikke 2013 ble stort bedre. Det rapporteres om 11,5 prosent fravær blant barnehageansatte i fjor.

Bekymring

– Det er kjempehøyt, konstaterer Gunn Glad, fagsjef barnehage i Fredrikstad kommune.
– Vi har hatt høyt sykefravær i mange år, selv om vi har hatt masse diskusjoner, prosjekter og fokus på nærvær. Dette er et tøft og tungt yrke.
FB har tidligere omtalt sykefraværet i barnehageetaten. Både politikerne i oppvekstutvalget og kommuneadministrasjonen har uttrykt bekymring, særlig i våres da fraværet lå på nesten 15 prosent.
Lettere psykiske lidelser og muskel- og skjelettplager ble oppgitt som noen årsaker til at mange var lenge borte fra jobb.

Behandling og tilpasning

– For noen år tilbake hadde vi et prosjekt med manuellterapeut Bent Brask, som ga de ansatte rask behandling, uten ventetid. Det hadde virkelig noe for seg, de kom fortere tilbake i jobb og lærte nyttige øvelser for nakke og rygg, forteller Gunn Glad.
– Hvorfor fortsatte dere ikke med det?
– Fordi det koster penger.
Dette prosjektet er ett av flere barnehagene har hatt for å redusere sykefraværet. Opplæring i hvordan bruke kroppen som et arbeidsredskap har vært et annet prosjekt.
Fysiske hjelpemidler som tilpassede stoler, krakker for påkledning og stige som barna kan klatre på til stellebordet for å unngå løft er andre forebyggende tiltak. Det er også innsatsen for å skape et godt og inkluderende arbeidsmiljø.

Nedskjæringer

– Men det er jo ikke til å stikke under stol at flere unger i gruppene, mindre penger til vikar og personalmøter også har en innvirkning på fraværet, påpeker Glad.
– Det har skjedd mye på grunn av nedskjæringer som gjør at mange føler at de ikke får gjort den jobben de vil.
– Hva ønsker du deg for å få ned fraværet?
– Spør du de ansatte ute i barnehagene, svarer de nok flere hender. Og midler til å for eksempel reise bort på seminar med overnatting, slik vi kunne før. Småting, egentlig, men som gjorde noe med arbeidsmiljøet.
sykefravær
Barnehageetaten har hatt følgende fraværsprosent de siste ti årene:
2004: 11,2. 2005: 11,3. 2006: 12,6. 2007: 9,7. 2008: 10,1.
2009: 11,5. 2010: 10,2. 2011: 10,2. 2012: 11,9. 2013: 11,5.