Majonesfabrikken Mills skal kolesterolsjekke 2.000 østlendinger

Lill Karin Svea, Tove Anita Johansen og Stein Ove Arnesen hos Mills i Fredrikstad er blant de som har valgt å undersøke kolesterolnivået sitt. De neste månedene skal til sammen rundt 2.000 personer undersøkes gjennom kampanjen.

Lill Karin Svea, Tove Anita Johansen og Stein Ove Arnesen hos Mills i Fredrikstad er blant de som har valgt å undersøke kolesterolnivået sitt. De neste månedene skal til sammen rundt 2.000 personer undersøkes gjennom kampanjen. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

I disse dager ruller Mills og Landsforbundet for hjerte og lungesyke (LHL) en storstilt kampanje for å øke bevisstheten rundt livsstilsrelaterte sykdommer. 2.000 østlendinger kan nå få sjekket kolesterolnivået sitt gjennom samarbeidet.

DEL

Matvareprodusenten med hovedfabrikk i Fredrikstad har nemlig inngått et samarbeid med Landsforeningen for hjerte- og lungesyke for å skape mer bevissthet rundt kosthold- og livsstilsrelaterte sykdommer.

2.000 kan sjekkes

Nå skal bedriften som produserer blant annet smør, kaviar og majones, sammen med LHL, kolesterolsjekke 2.000 østlendinger.

– Dette er et viktig tiltak for å øke bevisstheten der ute rundt dette med livsstilsrelaterte sykdommer. Høyt kolesterol kan ha arvelige årsaker, men i de fleste tilfeller har det en klar sammenheng med livsstilen. Mye mettet fett i kostholdet, lite mosjon, røking og overvekt øker kolesterolet – og jo mer folk har kunnskap rundt dette, desto bedre er det, sier Helle Grøttum, helsefagsjef og generalsykepleier hos LHL.

Øke bevisstheten

Sammen med Marte Gjeitung Byfuglien, helse og ernæringssjef hos Mills, var de fredag i gang med å sjekke de ansatte hos Mills.

– Noen vil påstå at det er litt spesielt at en majonesfabrikk ønsker å helseundersøke nordmenn?

– He, he, det er et godt spørsmål. Majones er et produkt som er laget på planteolje, og har mye umettet fett i seg – som ikke er farlig for kolesterolet. Majones er derfor helt greit i denne sammenhengen, så lenge man er bevisst på mengden, sier Byfuglien.

Hun får støtte av LHLs Helle Grøttum.

– Det er nettopp dette vi ønsker med denne avtalen, nemlig å bevisstgjøre nordmenn rundt hva som sørger for hjerte- og karsykdommer, og hva man kan gjøre dersom for eksempel kolesterolet er høyt. Veldig ofte er det små grep i hverdagen som utgjør en stor forskjell, ser hun.

– Hva er de enkleste grepene vanlige folk kan ta i hverdagen?

– Det handler enkelt og greit om å tenke over hvilke produkter man velger på matbutikken. Våre råd er å velge mer av de matvarene som inneholder mer umettet fett, sier Grøttum.

Marte Byfuglien er helse- og ernæringssjef hos Mills.

Marte Byfuglien er helse- og ernæringssjef hos Mills. Foto:

Mange har for høyt nivå

Ifølge LHL har 60 prosent av alle nordmenn i voksen alder kolesterolnivå over anbefalt nivå, og at de medisinfaglige miljøene fastslår at høyt kolesterolnivå er en viktig risikofaktor for hjertesykdom.

– Vi ønsker rett og slett å inspirere voksne nordmenn til å måle sine kolesterolverdier for å skape en bevissthet rundt dette. For har vi ikke kunnskapen, har vi heller ikke noen motivasjon eller grunnlag for å gjøre de kostholds- og livsstilsendringer som må til, sier Byfuglien hos Mills.

Fettinntaket er én av mange faktorer som påvirker kolesterolverdiene, men den mest oppdaterte forskningen fastslår, ifølge LHL, at det å erstatte deler av det mettede fettet i kostholdet med umettet fett reduserer risikoen for hjertesykdom og tidlig død. I motsetning til mange livsstilsrelaterte sykdommer, kan man ikke se på personer om de sliter med høyt kolesterol.

– Så hvorfor bruker en aktør som Mills ressurser på dette her?

– Dette er et stort fokusområde hos helsemyndighetene for tiden, og vi ønsker å ta vårt samfunnsansvar. Derfor kommer vi, sammen med LHL, til å reise rundt å Østlandet neste månedene for å sjekke kolesterolnivået til de som ønsker, sier Byfuglien.

Fredag var det altså de ansatte hos Mills som fikk testet seg. Stein Ove Arnesen var en av dem som benyttet seg av muligheten.

– For meg er dette en mulighet til å sjekke at alt er i orden. Jeg synes det er fint at arbeidsplassen min tar et samfunnsansvar i en så viktig sak som dette. De handler jo om det små grepene i hverdagen som jeg og mange flere kan bli mer bevisst på, sier han.

Artikkeltags