De vil ha barnehagebarna ut i vannet

Trygg i vann: Kongstensvømmernes Kristoffer Hals (til venstre) og Glenn Andersen, badesjef i kommunen, håper mange barnehager vil ta kontakt for å få vanntilvenningskurs.

Trygg i vann: Kongstensvømmernes Kristoffer Hals (til venstre) og Glenn Andersen, badesjef i kommunen, håper mange barnehager vil ta kontakt for å få vanntilvenningskurs.

Artikkelen er over 1 år gammel

240 barnehagebarn mellom fire og seks år kan få gratis vanntilvenningskurs neste år. Kongstensvømmerne og kommunen står klare til å ta dem imot.

DEL

– Jo fortere barn blir trygge i vann, jo fortere blir de svømmedyktige, fastslår Kristoffer Hals, daglig leder i Kongstensvømmerne.

Få har søkt før

Og med det brennende ønsket om at alle Fredrikstad-barn skal lære seg å svømme så tidlig som mulig, frir klubben nå til kommunens barnehager.

Neste år vil instruktører fra Kongstensvømmerne gi 240 barn fra fire til seks år vanntilvenningskurs i barnehagetiden. De bidrar også med transport hvis noen trenger det.

Midlene kommer fra Fylkesmannen og er et statlig initiativ kalt «Tilskudd til svømming i barnehagen». Prosjektet har vart noen år, men Østfold har vært blant fylkene som har utnyttet det minst, ifølge Hals.

Til tross for at Fredrikstad har over 70 barnehager, søkte bare ni på potten i 2017. I år har 13 barnehager sendt inn søknad om svømmemidler.

– Det synes jeg er lavt. Det er derfor vi nå tilbyr barnehagene å ta søknadsprosessen for dem. De slipper å søke om penger selv, vi gjør alt arbeidet, forteller Kristoffer Hals.

Regler i svømmehallen

Den enkelte barnehage trenger bare å kontakte Kongstensvømmerne. De som er først til mølla, kan nærmest velge og vrake i bassengtid.

Etter avtale med kommunen og Glenn Andersen, daglig leder for offentlige bad, er nemlig barnebassenget i Kongstenhallen holdt av til denne satsingen hver ukedag på dagtid i 2019.

– Dette er et veldig positivt prosjekt. Barna lærer seg å bli trygge i vannet, og så er det jo gøy, smiler Andersen.

– De lærer dessuten tidlig hvordan man skal oppføre seg i en svømmehall, og at man må dusje før man bader og gå på toalettet i garderoben.

At barna i tillegg lærer respekt for vannet og egne begrensninger når det gjelder svømmeferdighet, er en annen god effekt av kursingen, mener han.

– Vi ser jo at skolene som har svømmeundervisning her, har elever som ikke er vant til vann. Det gjelder særlig elever fra andre kulturer. Barnehagene er jo flerkulturelle og fanger flere brukergrupper, sier Andersen.

Dykke og flyte

Alle barna på kurset får ti uker med opplæring hver.

Kristoffer Hals presiserer at de i utgangspunktet ikke lærer å svømme, men å venne seg til å være i og under vann. Etter hvert lærer de å dykke, flyte og komme seg fremover.

– Vi håper at mange barnehager vil ta kontakt. Vi oppfordrer også foreldre til å fortelle barnehagene om tilbudet, sier han.

Et par barnehager har de siste årene benyttet seg av kursene til Kongstensvømmerne, finansiert av Fylkesmannen. Det har vært suksess, ifølge Hals.

– Vi ser at ungene gleder seg stort, dette blir fort ukens høydepunkt.

Artikkeltags