Nå har vi verst luft i landet

Artikkelen er over 3 år gammel

Fredrikstad er ett av ti områder i landet med helsefarlig luft.

DEL

Ifølge luftkvalitet.info, har Fredrikstad nå høyt nivå av luftforurensning. Skalaen som luftkvaliteten måles etter, går fra «lite» som har fargen grønn, til «svært høy» som har lilla.

I Fredrikstad er fargen i dag mandag rød, beskrevet som nest verst på skalaen.

Målestasjonen står i St.Croix-krysset og gir et bilde på hvordan det er langs de store veiene.

Betydelig helserisiko

Når luftforurensningen er på det røde nivået, er helserisikoen betydelig. Den dårlige luftkvaliteten kan få konsekvenser for astmatikere og personer med andre luftveissykdommer.

– Andre sårbare grupper er barn og unge, eldre, samt de med hjerte- og karsykdommer, forklarer kommuneoverlege Sofie Lund Danielsen til Fredriksstad Blad.

— De som får plager, vil merke det nå. De bør begrense fysisk aktivitet i de mest belastede områdene, sier hun om luftkvaliteten.

Det er svevestøv som forurenser lufta og gjør den helsefarlig. Hovedkildene til forurensningen er bilkjøring (transport) og vedfyring.

Nå er det trafikken som er årsaken.

Vindstille og piggdekk

– Situasjonen henger sammen med været. Det er lite vind, stille og kald luft, og piggdekksesongen har startet, sier Reidun Ottosen, overingeniør i avdeling for miljø og landbruk i Fredrikstad kommune.

–  Piggdekk gir slitasje på asfalten.

Ottosen er i kontakt med Statens vegvesen og veiavdelingen i kommunen, for å vurdere hvilke tiltak som bør settes i verk for å bedre luftkvaliteten.

Mer feiing av veiene og salting av veikantene der svevestøvet blir liggende, er umiddelbare tiltak som vil hjelpe.

 Hun følger forurensningsnivået time for time.

– Det er helt klart verst i rushen. Nå er nivået litt på vei ned, sier hun mandag formiddag.

Både Ottosen og kommuneoverlege Danielsen oppfordrer folk til å ta bussen, gå eller sykle for å redusere biltrafikken og dermed luftforurensningen.

– Alle monner drar for å få nivået ned. Det er jo vi, befolkningen, som gir denne forurensningen. Så alle som kan gå i stedet for å kjøre, kan bidra sier Sofie Lund Danielsen.

Ifølge et kart på luftkvalitet.info er det verst i St.Croix-krysset, der det står en måler.

Artikkeltags