(Nettavisen) I fjor handlet nordmenn for 24 milliarder i Sverige i 2017, ifølge svenske rapporter, skriver E24.

Svenskene jubler

Det kommer videre frem i rapportene at grensehandelen trolig vil øke neste år på grunn av det norske avgiftsnivået, og høy norsk toll.

 

– Svenskene jubler over at norske politikere legger til rette for å sende arbeidsplasser og skattekroner over grensen til dem. Jeg fatter ikke at norske politikere lar dette skje med vitende og vilje, sier Harald Andersen, direktør for Virke Handel.

Rekordhandel på Nordby shoppingsenter: - Det er den beste 1.mai vi har hatt

Han forteller videre til E24 at undersøkelsen er gjort før avgiftsøkningene på sjokolade, sukkervarer og alkoholfrie drikkevarer. Derfor tror han at tallene blir verre neste år.

Servicetjenester blir viktigere

Videre skriver HUI Research, som har laget rapportene, at de tror nordmenn kommer til å øke forbruket av tjenester som skjønnhetsbehandling og hårklipp.

– I fremtidens grensehandel kommer tilbudet av servicetjenester til å spille en viktigere rolle. Utover å handle varer velger flere og flere nordmenn å besøke tannlegen, gå til frisøren eller levere inn bilen på verksted når de er i Sverige, sier Mats Hedenström, næringspolitisk sjef i Svensk Handel.

Det er forventet at de store prisforskjellene mellom Norge og Sverige kommer til å bestå. I undersøkelsen som rapporten baserer seg på, er rundt 4.300 personer spurt. Den viser at nordmenn nå står for tre prosent av detaljhandelen i Sverige.