Inviterer alle enslige på gratis tur med Strømstad-fergen på julaften

 Foreningen Julaften: Kjell Atle Kjønnø i samarbeid med Røde Kors, Sanitetsforeningene i Sandefjord og Color Line inviterer ensomme til  julefeiring på Color Viking julaften.

Foreningen Julaften: Kjell Atle Kjønnø i samarbeid med Røde Kors, Sanitetsforeningene i Sandefjord og Color Line inviterer ensomme til julefeiring på Color Viking julaften. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Ensomheten kan kjennes knugende og vond for mange. Særlig kan det gjøre seg gjeldende under julehøytiden.

DEL

Når du koser deg sammen med familien din, spretter pakke nummer fem, så er det alltid noen der ute som sitter helt ensomme og alene. Mennesker som ikke har noen å feire julaften sammen med. Det gjør Foreningen Julaften noe med, skriver Sandefjords Blad.

Mange familier

Foreningen vil i år som i fjor tilby julefeiring for dem som føler seg ensomme, eller bare har et ønske om å samles rundt et hyggelig julebord med likesinnede.

– Vi bommet litt på målgruppen i fjor, sier leder for foreningen, Kjell Atle Kjønnø.

– Vi så at det kom mange familier.

Det ble en hyggelig feiring, men Kjønnø understreker at det er de som er ensomme mot sin vilje de ønsker skal få en fin julaften sammen med andre ombord i Color Viking mellom Strømstad og Sandefjord. Arrangørene har allerede fått inn 80 påmeldte, så det plass og hjerterom til flere ensomme.

Serverer julebuffé

Det vil ikke bli spart på godsakene ombord i Color Viking. Gjestene vil bli servert stor julebuffé med tradisjonsrik norsk julemat, julekaker og kaffe.

Samtidig som sølvguttene tradisjonelt synger julen inn på TV klokka 17, så blir rykende deilig julemat servert av ansatte på Color Line. Noen frivillige skal sørge for den riktige julestemningen.

Color Viking kaptein vil holde juletale, det blir sang og musikk. Nissen kommer med gaver. Det ligger med andre ord godt til rette for en finfin feiring for dem som kanskje trenger det mest.

Kjønnø mener at terskelen kan være høy, og det kan være litt skummelt å ta skrittet for å melde seg på slike arrangementer. Han utdyper:

– Jeg har selv kjent på ensomheten flere ganger i livet mitt, så jeg vet godt hva det innebærer å føle seg ensom. Det er mange ensomme der ute, og de kommer fra alle samfunnslag.

Tror menn sliter mest

Kjønnø tror at kvinner kan være bedre til å pleie vennskap enn menn. Menn har ofte sin identitet og nettverk knyttet til sitt arbeid. Når de blir pensjonister, og det blir stille, kan mange slite når følelsen av ikke være til nytte eller være til verdi for noen. Da kan det være kjørt, tror Kjønnø.

Her er noen tips til deg som føler deg ensom:

  • Inviter folk. Ta initiativ til å gjøre noe hyggelig sammen. Selv om du har fått nei tidligere, er det mange som trenger flere sjanser for å bli med.
  • Følg med på mennesker som gjennomgår en livsendring. Skilsmisser, arbeidsløshet, dødsfall i nær familie og flukt er krevende situasjoner for mennesker, og mange er ensomme. Mennesker i sårbare livssituasjoner kan sette ekstra pris på kontakt.
  • Bry deg over tid. En trygg og varig relasjon er det viktigste for en som er ensom eller i krise.
  • Se mulighetene for hvordan andre kan delta. Alle kan bidra med noe, og det å føle at man bidrar er viktig. Å finne muligheter til at andre bidrar vil kunne gi mange mening.
  • Finn felles prosjekter. Ingenting gjør samvær bedre enn felles interesser.
  • Lek med barna. Å være utenfor som barn kan gi ringvirkninger resten av livet. Vi har alle et felles ansvar for å ta vare på og se de yngste, lek er det beste middelet.
  • Snakk med ungdommen. Mange ungdommer opplever ensomhet, og det er mye skam knyttet til dette. Vis interesse for det ungdommen er opptatt av, på den måten kan du bidra til at de opplever mestring.
  • Bli frivillig. Frivillige er med på å forebygge og hjelpe folk ut av ensomhet hver dag. Men frivilligheten kan også være en vei ut av ensomhet, og gi en følelse av å være nyttig for andre.
  • Støtt ideelle organisasjoner. Ikke alle har tid til å være frivillig. Frivillige organisasjoner har lang erfaring med å dekke menneskelige behov gjennom frivillighet. Økonomisk støtte muliggjør frivillighet.

KILDE: Røde Kors

For å melde seg på julefeiringa på Color Viking, kan du sende en melding til omsorg@sandefjordrk.no.

Artikkeltags