Gå til sidens hovedinnhold

Strømprisen er halvert

Artikkelen er over 5 år gammel

En kald sommer på fjellet gir lav strømpris om høsten.

98 prosent av all strøm som produseres i Norge kommer fra vannkraft. Derfor har værsituasjonen mye å si for strømprisen. Mye regn og smeltevann fra fjellet gir lave strømpriser, ettersom det blir produsert mer strøm jo mer vann det er i elver og fossefall.

Sakte smelting

– Det har vært kaldt i fjellet i sommer, så is og snø har smeltet saktere enn vanlig og gitt en smelteperiode som har vart lenge. I tillegg har det vært mye nedbør gjennom sommeren og den tidlige høsten, forklarer salgsansvarlig Stig Andresen i Fortum i en pressemelding.

Kraftverkenes vannmagasiner har altså blitt fylt opp i sommer. Det har ført til at de har produsert mye strøm.

– Med fulle vannmagasiner på denne tiden av året, lover det godt for lave priser også i vinter, uttaler Andresen.

Lav kullpris

Norge importerer også strøm fra utlandet, blant annet fra kullkraftverk. En svært lav kullpris har også bidratt til de lave strømprisene.

Gjennomsnittprisen på en kilowattime i det sentrale østlandsområdet var i september 15,06 øre. Samme måned i fjor kostet strømmen 33,93 øre/kWh. Det er en prisreduksjon på over 55 prosent. For fem år siden, i september 2010, kostet strømmen 48,25 øre/kWh.

Dersom vi får en mild oktober, kan man regne med lave stømpriser også i oktober. Dersom oktober blir kaldere enn normalt, vil nedbøren i fjellet komme som snø.

- Da blir det ikke til vann i magasinene før snøen smelter neste år. I så tilfelle kan strømprisen gå opp i oktober, sier Andresen.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:15.