Gå til sidens hovedinnhold

Fare for storstreik i Vinmonopolet og barnehager

Artikkelen er over 4 år gammel

Barnehager, Vinmonopolet, flytoget, studentsamskipnader og andre virksomheter kan havne i streik om ikke Spekter kommer til enighet om pensjoner med LO Stat og Unio innen natt til lørdag.

– Vi skal i mekling på store, vanskelige spørsmål. Streikefaren er derfor overhengende, sier Eivind Gran, nestleder i LO Stat og forhandlingsleder.

Blir det ikke enighet mellom partene, kan til sammen i underkant av 2.200 personer bli tatt ut i streik fra og med lørdag 17. september, og store deler av landet vil bli berørt. LO-leder i Fredrikstad, Vidar Schei forteller at han i øyeblikket jobber med å få fullstendig oversikt over hvor mange og hvem som eventuelt vil bli tatt ut ved en streik.

– Det jeg vet er at om det blir streik i vinmonopolet, blir alle stengt, det gjelder også de i Fredrikstad, er tilbakemeldingen jeg har fra Handel & Kontor. Slik jeg nå har skjønt, er Norlandia-barnehagene på listen over barnehager som kan bli tatt ut, og så vidt meg bekjent er det ingen slike i Fredrikstad, skriver Schei i en sms til Fredriksstad Blad.

VG melder at 20 ansatte ved Studentsamskipnaden i Østfold vil bli rammet av streiken.

– Meklingen handler først og fremst om retten til å forhandle om våre medlemmers fremtidige pensjon. Den retten er helt grunnleggende for oss som fagforbund, og svært viktig for våre 340.000 medlemmer, sier forhandlingsleder i Unio Spekter, Eli Gunhild By.

Ansatte i Vinmonopolet, Ruter, Flytoget, Selskapet for industrivekst (SIVA), Norlandia Barnehagene, AIM Norway og studentsamskipnadene i Bergen, Stavanger og Østfold blir tatt ut om det blir streik.

Det er rett og slett en gigantmekling, forteller LOs forhandlingsleder.

– Hva du skal leve av når du slutter å jobbe, er viktig for folk. Dermed er det viktig for oss å sikre at pensjoner ikke raseres, sier Gran.

Meklingen starter 13. september klokken 9 hos Riksmekleren, og det er satt av fire dager til å prøve å løse floken.

(©NTB)

Kommentarer til denne saken