Gå til sidens hovedinnhold

Strømmer til kjøpesentrene for å kombinere valg og shopping

Artikkelen er over 3 år gammel

Hver tredje forhåndsstemme i Fredrikstad i år er blitt levert i kommunens rullende valglokaler. Og det er særlig i og ved kjøpesentrene folk strømmer til.

Hittil ved dette stortingsvalget har 1.648 levert stemmen sin i urnene som kommunens rullende valgteam kjører rundt med i valgvogna si. Og det er i og ved kjøpesentrene det hittil er blitt avgitt flest stemmer.

– Tydeligvis der de er

– Vi har mottatt aller flest i Torvbyen, og jeg tror at Østfoldhallen kanskje kommer til å gi minst like gode tall som Torvbyen. Bare mellom klokken 15 og 20 på torsdag fikk vi inn over 200 stemmer bare i Østfoldhallen. Så det er tydeligvis på kjøpesentrene folk er, konstaterer Ingrid Trømborg, valgansvarlig i Fredrikstad kommune.

Knappe halvannen uke før valget har 3.075 stemt ved kommunens servicetorg på rådhuset. 1.648 har levert stemmen sin til teamet i kommunens valgvogn, som ble tatt i bruk i august. Legger man til stemmene fra institusjoner og hjemmestemming, var det fredag morgen totalt 5.498 som hadde forhåndsstemt i Fredrikstad.

Ny rekord?

Dermed er det nærmere en tredjedel av forhåndsstemmene som er blitt avgitt til teamet i valgvogna. Og kanskje, kanskje kan vi ligge an til å sette ny rekord i forhåndsstemmegivning, hvis man ikke regner med rekorden som ble satt som følge av forsøket med elektronisk stemmegivning i 2013.

 

– Toppen utenom året med elektronisk stemmegivning var i 2009. Da ble det avgitt 7.700 forhåndsstemmer. Vi håper jo nesten at vi skal komme dit, ettersom det gjerne tar seg opp når valget nærmer seg, sier Trømborg.

– Er det noen som ellers ikke hadde stemt, som ender med å stemme når de ser valgvogna? Sier folk noe om det?

En påminnelse

– Ja, noen sier noe om det. Vi har blant annet fått høre at «det var godt at dere sto der, for jeg skal jo reise bort». Vi vet jo ikke om de ellers ville gått og stemt på servicetorget, men vi har et inntrykk av at det å se oss har fungert som en påminnelse om at det er valg og at flere dermed har husket på det.  

Hittil har valgvogna vært på plass på torget i Gamlebyen, på torget på Gressvik, ved jernbanestasjonen, på Fisketorvet, utenfor Torvbyen og nå altså utenfor Østfoldhallen. Søndag forflytter kommunens mannskaper vogna til Fisketorvet igjen i forbindelse med helgens FFK-kamp.

Neste uke flyttes vogna ut på Frederik II og Glemmen videregående skoler.

– Ungdom er en viktig målgruppe for oss, fastslår Trømborg.

Må finne andre steder for valgkamp

Det er for øvrig ikke bare publikum som kan bli overrasket når de plutselig dumper over stemmelokalet på helt andre steder enn de er vant til. Politikere som driver valgkamp er heller ikke vant til at stemmelokalene ruller rundt i kommunen. Hittil kan Trømborg melde om én episode der politikere har drevet valgkamp for sitt parti rett på utsiden av valgvogna. Om det var bevisst eller ubevisst, er ukjent. Politikerne fikk iallfall klar beskjed om å finne seg et annet sted å drive valgkamp.

– Rundt et valglokale skal det ikke foregå noe valgagitasjon av noe slag. Vi er veldig, veldig, veldig opptatt av og bevisste på at dette ikke skal foregå på samme sted. Og om vi ser det, viser vi dem vekk fra der vi står. Da må vi snakke sammen, og det går heldigvis fint. Vi opplever jo at de politiske partiene som er ute, er veldig lydhøre, sier Trømborg.

Kommentarer til denne saken