Kronos Titan om Støre-løfte:–Setter bedriftens fremtid på spill

FRYKTER AP-LØFTE: Både ledelse og tillitsvalgte ved Kronos Titan sier at Jonas Gahr Støres løfte om å spare Brevik for et nasjonalt giftdeponi kan sette bedriftens fremtid på spill.

FRYKTER AP-LØFTE: Både ledelse og tillitsvalgte ved Kronos Titan sier at Jonas Gahr Støres løfte om å spare Brevik for et nasjonalt giftdeponi kan sette bedriftens fremtid på spill. Foto:

Når Jonas Gahr Støre nå lover at Brevik ikke får nasjonalt avfallsdeponi om Ap vinner valget, setter han arbeidsplassene ved Kronos Titan i fare, sier direktør Per Thoen til VG.

DEL

– Støre setter 700 arbeidsplasser hos oss her i Fredrikstad i fare. Vi er helt avhengig av å få levert avfallssyre og det vil få store konsekvenser hvis Brevik-alternativet faller. Jeg trodde Ap var positiv til industrien og at de faktisk avventer konsekvensutredninger før beslutninger tas. Dette er bare tragisk, sier hovedtillitsvalgt Per Øistein Kivijarvi i LOs Industri Energi-forening i Kronos Titan i Fredrikstad til VG.

– Få muligheter til alternativer

Direktør Per Thoen i Kronos Titan er enig med sin hovedtillitsvalgte om hva som kan bli konsekvensen av Ap-løftet.

– Det kan jeg dessverre bekrefte. Det er en trussel for oss og kan sette bedriftens fremtid i spill. Blir det ikke Brevik-løsning, ser jeg få muligheter til alternativer når Langøya blir full, sier Thoen til VG.

I dag leverer Kronos Titan avfallssyren sin til giftdeponiet på Langøya i Holmestrandfjorden. Dette anlegget er beregnet å være fullt i 2021/2022, og Norcems gruver i Brevik er av mange etater blitt vurdert som det beste stedet for det neste nasjonale giftdeponiet. Tidligere miljøvernminister for Ap, Thorbjørn Berntsen, advarer i VG-saken om risikoen for at landet står uten et nytt anlegg når Langøya er full dersom det settes i gang flere utredninger.

Vil først ha en nasjonal strategi

Det var etter at Jonas Gahr Støre onsdag uttalte til NRK at det ikke vil bli noe av planene om nasjonalt giftdeponi i Brevik mot befolkningens vilje med ham ved roret.

– La meg gjøre det helt klart: Hvis Arbeiderpartiet vinner valget, blir det ikke snakk om å legge et nasjonalt deponi for farlig avfall til Brevik–eller andre steder–mot befolkningens vilje, sa Støre til NRK. Til kanalen sier Støre at han først vil ha en nasjonal strategi for håndtering av farlig avfall.

– Et hardt slag i ansiktet

Tage Pettersen, Østfold Høyres 2.kandidat til Stortinget, kaller Støre-løftet «et hardt slag i ansiktet på svært mange industriarbeidsplasser i Østfold og Fredrikstad».

– Dagens mottak er fullt tidlig på 2020-tallet. Da er ikke tiden inne for å nullstille en planprosess. En slik prosess tar tid og Høyre er opptatt av at den skal få gå slik at vi kan ta et kvalifisert valg når den er ferdig, og sørge for å ha et deponi også etter 2022, sier Pettersen i en epost til Fredriksstad Blad.

Artikkeltags