OBS: Nå blir det forkjørsvei på Storveien

FORKJØRSVEI: Fra 3. mai blir Storveien på Gressvik forkjørsvei.

FORKJØRSVEI: Fra 3. mai blir Storveien på Gressvik forkjørsvei. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

I en årrekke har det vært diskutert, men nå skjer det faktisk. Fra 3. mai er Storveien på Gressvik forkjørsregulert. Det samme skjer med flere andre fylkesveier i sommer.

DEL

Du har sikkert lagt merke til informasjonsskiltene om du kjører langs Storveien på Gressvik daglig. Fra 3. mai kommer strekningen, som frem til nå har vært høyreregulert, til å bli forkjørsvei.

– Det stemmer at det har vært en del frem og tilbake når det gjelder denne strekningen, men nå er det ingen vei tilbake. 3. mai skjer det, sier Raymond Larsen i Statens vegvesen til Fredriksstad Blad.

Mindre høyreregulering

I fjor ble 15 fylkesveier i Østfold forkjørsveier. I løpet av 2018 skal ytterligere 37 veier skiltes om. Listen over endringene kan du se i bunnen av artikkelen.

Fylkespolitikerne følger opp de nasjonale retningslinjene som innebærer at riks- og fylkesveier utenfor tettbygde strøk skal være forkjørsveier. I tettbygde strøk er målet at alle riksveier og primære fylkesveier skal bli forkjørsveier. Dermed skal bilistene unngå misforståelser om vikepliktsregler, noe som kan redusere ulykkesrisikoen.

– Disse reglene har jo vært litt spesielle i Norge sammenlignet med våre naboland og ellers i Europa. Nå beveger vi oss mot slik det er hos våre naboer, og erfaringene med omlegging til forkjørsvei er veldig gode, sier han.

God statistikk

Det er særlig antall fotgjengerulykker som har gått ned. Ifølge Statens vegvesens statistikk ser det heller ikke ut til at hastigheten går opp når en ny strekning blir forkjørsvei.    

– Dere frykter ikke mange misforståelser når en vei som har vært høyreregulert i en årrekke plutselig blir forkjørsvei?

– Det er nettopp derfor vi har satt opp skilt langs hele strekningen i flere uker før endringen trer i kraft. Alle vet at når man har forholdt seg til et kjøremønster hver dag i mange år, så tar det litt tid å få endringene inn som standardrutine. Men vanligvis pleier dette å gå ganske greit for seg så lenge informasjonen er god på forhånd, sier han.

Endringene på Storveien skulle egentlig ha trådt i kraft for flere år siden, men blant annet på grunn av planene med Åledalslinjen og utbedring av krysset ved Rema 1000 på Ålekilene har endringene latt vente på seg.

Endringene i Østfold skal gjøres over noen år og skal gjelde for rundt 200 fylkesveier i alt.

Disse veiene blir omregulert til forkjørsveier i sommer

3. mai: fv 117, Storveien, Gressvik

3. mai: fv 413, Viker

15, mai: fv 455,  Buskogen-Alshus-Femdal

15. mai: fv 526, Begby-Selbak

31. mai: fv 351, Ovenveien, Råde

3. mai: fv 363, Agnalveien i Råde

3. mai: fv 282, Slangsvoldveien i Råde

13. juni: fv 401, Manstad-Skjæløy

13. juni: fv 402, Manstad-Kjærre

Juni (usikker dato): fv 410, Øyenkilenveien

Artikkeltags