– Stadig flere er i nød og trenger hjelp

Artikkelen er over 4 år gammel

Både fylkets Røde Kors og Facebook-gruppen Sammen for Østfold merker at fattigdommen vokser.

DEL

– Det er dessverre en økning av fattige familier. Mange sliter, fastslår Laurentiu Calenciuc.

Han er ansvarlig for «Ferie for alle» i Østfold Røde Kors. Det er et tilbud om gratis ferie for familier med svak økonomi og minst ett barn mellom seks og 13 år.

– Stadig flere søker om å få bli med på tilbudet som vi tilbyr i alle skolens ferier. Til årets høstferie var det 250 søkere fra de fem østlandsfylkene vi arrangerer for, sier Calenciuc.

70–80 prosent av søkerne er enslige forsørgere med mange barn. De aller fleste sliter med å komme inn på arbeidsmarkedet. Flere er uføretrygdede.

– De synes det er stigmatiserende og slitsomt å ha dårlig råd. De har nok til mat og bolig, men ikke økonomi til fritids- og ferieaktiviteter.

– Jeg synes det er modig at de tør å innrømme at de trenger hjelp, sier Calenciuc.

Også Marthe Breivoll i Facebook-gruppen og den frivillige organisasjonen Sammen for Østfold opplyser at hjelpebehovet er stort. Gruppen hjelper vanskeligstilte med mat og klær som de får fra frivillige gjennom Facebook.

Pågangen fra folk i nød har bare økt siden oppstarten i februar 2013.

– Noen trenger litt hjelp, som en vinterdress til barna fordi de ikke har råd der og da. Andre er faste hele året. Noen ganger møter vi helt forferdelig skjebner, forteller Breivoll.

Manglende økonomisk støtte fra Nav eller for lav støtte er noen av årsakene til at foreldre ber Sammen for Østfold om bistand. Andre opplever å plutselig bli forlatt av ektefellen og befinner seg dermed på bar bakke.

– Enkelte sier at det var siste utvei å henvende seg til oss, sier Breivoll som understreker at gruppen aldri gir bort penger.

Artikkeltags