Ingen banner som Østfoldingene

  Jostein Sand Nilsen har gått på besseggen, og testet ut hvilke dialekter som egner seg best til banning. Østfold kommer best ut...

  Artikkelen er over 3 år gammel

  Ingen banner like bra som østfoldingene. I hvert fall hvis vi skal tro haldenseren Jostein Sand Nilsen, som gikk på Besseggen mens han testet ut forskjellige dialekter å banne på. (Hør eksempler på god østfoldsk banning i videoen)

  DEL

  På spørsmål om hvorfor det lyder best å banne på østfoldsk gir Sand Nilsen følgende utfyllende svar:

  – Det er best fordi man er dypere og åpnere i lydene. En viktig del av banning er å vise styrke. Jo høyere volum, jo sterkere banning. Jo mer truende kroppsbevegelser, jo sintere ansikt. Og jo skumlere stemme: en Østfold-A kommer fra dypet og dere bruker hele munnhulen. Om man bare hører stemmene, høres en østfolding større og sterkere ut en enn rogalending. Og derfor er det bedre å banne på østfoldsk.

  I klippet under kan du selv høre Jostein Sand Nilsen både forklare forskjellen og gi kreative eksempler på god og dårlig banning på sin tur på Besseggen.

  Lærer innvandrere å banne

  Jostein Sand Nilsen har flere ganger tidligere gjort seg bemerket når det gjelder banning. Han har gitt ut en egen bok om temaet, og han har vært på banneturne med en kulturelle skolesekken.

  – Jeg er også norsklærer på Italki, og vet hva utlendinger vil lære - og hvordan de vil lære det. Banning er alltid en slager, sier Sand Nilsen, som mener kombinasjonen av natur og undervisning er god.

  – Jeg ble overrasket over hvordan alle satt inne og snakket om norsk når de kunne vært ute i den fabelaktige naturen istedenfor. Stuer er veldig like overalt, mens naturen er helt forskjellig, sier Nilsen, som for tiden er bosatt i København.

  Nordlendingene er mer kreative

  – Er det andre dialekter som egner seg godt til banning? Nordlendingene banner jo også ganske heftig.

  – Ja, det er jo det. Jeg kjenner østfoldsk best, derfor bruker jeg det. Nordlendinger er uovertrufne på kreativitet, selvfølgelig. I ren lyd er kanskje østfoldinger bedre, men nordlendingene er ikke langt bak, sier Sand Nilsen, som legger til:

  – Alle må finne sin bannestil ut fra sin egen dialekt. Alle dialekter er bare til noen slags banning.

  Her kan du se hele videoen som er lagt ut på YouTube:

  Artikkeltags