Therese Johaug har testet positivt på stoffet clostebol etter bruk av kremen Trofodermin på en solforbrent leppe. Solforbrenningen pådro hun seg under høydetrening med langrennslandslaget i Italia i slutten av august, skriver Skiforbundet i en pressemelding torsdag formiddag.

I pressemeldingen heter det at landslagslege Fredrik S. Bendiksen ut to kremer for sårbehandling på et italiensk apotek i Livigno.

– En av de to kremene var av typen Trofodermin. Denne kremen ga Bendiksen til Johaug om kvelden den 4. september 2016. Hun sjekket da med legen som forsikret henne om at kremen var tillatt å bruke, og ikke inneholdt noen stoffer som står på forbudslisten. Legen har altså ikke oppfattet at kremen inneholder clostebol, som står på WADAs forbudsliste. Kremen ble brukt som anvist av legen mellom 4. og 15. september 2016.

Johaug kommenterer situasjonen slik:

– Det finnes ikke ord som beskriver hvor jævlig jeg har hatt det i ei uke nå

– Denne situasjonen er for meg ubeskrivelig. Det finnes ikke ord som beskriver hvor jævlig jeg har hatt det ei uke nå, sa Therese Johaug på en pressekonferanse torsdag.

– Først vil jeg starte med å si at jeg er helt knust. Jeg er vanvittig fortvilet og forbanna over situasjonen jeg har kommet i. Denne situasjonen er for meg ubeskrivelig. Det finnes ikke ord som beskriver hvor jævlig jeg har hatt det ei uke nå, innledet langrennsstjernen da hun møtte pressen.

Johaug møtte pressen gråtende etter torsdagens dopingavsløring der det ble klart at 28-åringen hadde testet positivt på det forbudte stoffet clostebol etter bruk av kremen Trofodermin på en solforbrent leppe.

– Jeg skal sitte her rakrygget og fortelle alle alt. Jeg har null skyld i denne saken her. Det har vært en stor belastning for meg. Det har vært den verste uka i mitt liv, forklarer langrennsjenta.

Johaug fortalte at hun fikk kremen av landslagslege Fredrik S. Bendiksen under en høydesamling i Livigno i ltalia. Hun forsikret om at hun spurte legen om kremen var på dopingslista og at han sa nei.

– Han er ekspert på idrettsmedisin og har over tretti års erfaring. Jeg hadde full tillit til han, men jeg hadde overhodet ingen grunn til å stole på det han sa til meg.

Landslagslege Bendiksen var også til stede på pressekonferansen på Ullevaal. Han tar ansvaret for at den norske langrennsstjerna fikk i seg det forbudet stoffet.

Stoffet clostebol ble funnet i en urinprøve som ble tatt utenfor konkurranse fredag 16. september. 28-åringen oppga da at hun hadde brukt kremen Trofodermin. Tirsdag 4. oktober ble hun informert av Antidoping Norge om funnet i prøven.

Landslagslegen trekker seg

Landslagslege Fredrik S. Bendiksen trekker seg fra sin stilling etter at Therese Johaug ble tatt for bruk av stoffet clostebol.

– Det er min feil at Therese Johaug havnet i denne situasjonen. Det er mitt ansvar, sa Bendiksen på pressekonferansen torsdag.

Johaug møtte pressen gråtende etter torsdagens dopingavsløring der det ble klart at 28-åringen hadde testet positivt på det forbudte stoffet clostebol etter bruk av kremen Trofodermin på en solforbrent leppe.

Johaug fortalte at hun fikk kremen av legen, og at hun spurte legen om kremen var på dopingslista.

– Han er ekspert på idrettsmedisin. Jeg hadde full tillit til han og jeg hadde overhodet ingen grunn til å stole på det han sa til meg.

Legen tar det fulle ansvaret for den positive dopingprøven.

– Det Therese forteller er hele sannheten, og det er sånn både jeg og Therese oppfatter saken, sa legen.

– Jeg registrerte at det sto clostebol på kremen, men jeg klarte ikke koble det opp mot at det sto på WADAs liste. Jeg har studert det dag og natt, og hvorfor jeg ikke klarte å finne det ut kan jeg ikke gi et svar på, sa Bendiksen.

– Det er helt utenkelig at hun ville brukt det. Hun er helt uskyldig i dette. I dette tilfellet har hun gjort det jeg mener at hun skal ved å snakke med meg, også er det min personlige feil som doktor som gjør at Therese havner i denne situasjonen, forklarte han videre.

Fredag 16. september i år ble det tatt en urinprøve (out-of-competition) av Therese Johaug. Hun oppga da at hun hadde brukt kremen Trofodermin. I urinprøven ble stoffet clostebol funnet, som er i WADAs liste over forbudte stoffer. Tirsdag 4. oktober 2016 ble hun informert av Antidoping Norge om funnet i urinprøven.

– Det som er viktig for oss nå er å ivareta Therese og Fredrik på best mulig måte, og ha full åpenhet rundt det som har skjedd, sier leder i langrennskomiteen Torbjørn Skogstad. - Dette er en alvorlig situasjon både for Therese Johaug, Fredrik Bendiksen og Norsk langrenn. Langrennskomiteen har innkalt landslagsledelsen til møte for å vurdere eventuelle strakstiltak. Denne konkrete saken kan vi ikke kommentere ytterligere før den er ferdigbehandlet av Antidoping Norge, sier Skogstad.

– Dette er en forferdelig trist dag. Nå er vi mest opptatt av Thereses og Fredriks ve og vel, sier skipresident Erik Røste. Vi står sammen i denne vanskelige situasjonen. Skistyret er bekymret for at norsk langrenn igjen har havnet i en så krevende situasjon og er opptatt av at langrennskomiteen tar grep for å hindre at dette skjer igjen, sier skipresident Erik Røste.

 

— Har kjent til positiv Johaug-prøve en drøy uke