Nå har de som håndterer søppelet vårt, og gjør store deler av det om til avfallsbrensel, vært plaget av søppeltyv-gjenger i mange år, uten at problemet blir løst.

– Å jage søppeltyver er som å jage måker, sier Knut Bergerud hos Østfold Gjenvinning AS på Øra i Fredrikstad.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Se video: Søppel-tyvenes livsfarlige kamp mot digre maskiner.

 

Livsfarlig kamp

Denne uken sto lederen for bedriften, Ronny Andresen, frem i et intervju med f-b.no, der han uttrykker at kampen mellom de digre anleggsmaskinene og søppeltyvene nå har utviklet seg til å bli en livsfarlig kamp mellom mennesker og maskiner.

– De dukker svartkledde frem av søppelhaugene, og de kommer syklende og løpende knapt før søppelbilene vår har fått tømt søppelet, sier han.

Han og de åtte ansatte plages hver eneste dag av søppeltyver-gjenger, som dukker opp for å snappe til seg metaller, klær, maskinvarer og annet som kan ha verdi.

Tyvene poserer

Det er særlig rumenske statsborgere med midlertidig oppholdstillatelse i Norge som er problemet.

I Fredrikstad er det særlig ansatte og ledelse ved bedriftene Østfold Gjenvinning AS - som er et privat firma - og den kommunale virksomheten Frevar - begge naboer på Øra industriområde - som er plaget.

Søppeltyvene stiller seg opp og lar seg avbilde

– Når søppeltyvene blir tatt, stiller de seg bare opp til posering - og viser til og med frem id-kortene med fullt navn som politiet i Fredrikstad har ustedet, fortalte ansatte til f-b.no i april i år.

Da tok vaktselskapet fem rumenere for søppeltyverier, men de stilte seg villig opp for avfotografering.

– Jeg kan bekrefte at uvedkommende som tar seg inn på bedriftenes område er et økende problem, sa Ingelin Bareksten i Fredrikstad Vaktservice AS etter denne hendelsen.

Selskapet bevokter områder for en rekke bedrifter på Øra industriområde.

Borgervern øker

Ansatte hos de to ovennevnte bedriftene klager ikke på politiets håndtering av saken.

– De kommer så ofte de kan, men så snart politiet har dratt, kommer tyvene tilbake, sier daglig leder hos Østfold Gjenvinning, Ronny Andresen.

Andre har derimot vært sterkt kritiske til politiet, og har flere ganger overvåket, forfulgt og fanget tyvene selv.

Det er jo ingen vits i å ringe politiet

Blant dem er ansatte hos Stene Stål i Fredrikstad, som i april i 2011 tok en ståltyv på fersken - og deretter overleverte ham til politiet.

Samme måned løp tre mann fra samme firmaet etter tyvene, etter å ha overvåket dem med kamera, og fanget alle.

– Det er jo ingen vits i å ringe politiet, de kommer ikke like vel, sa Øyvind Stene i Stene Stål ved flere anledninger til f-b.no i forbindelse med slike aksjoner mot tyver.

– Tvinner ikke tommeltotter

– Politiet sitter jo ikke inne og tvinner tommeltotter, vi er stort sett ute hele dagen, sier fungerende ordenssjef ved Fredrikstad politikammer, Helge Gulbrandsen.

– Vi rykker ut så sant vi kan, men hver dag må vi prioritere hva som er viktigst å ta oss av, sier fungerende ordenssjef.

– Hvordan skal dette årelange og økende problemet løses?

– Det er vanskelig å svare på. Dette er et samfunnsproblem som politiet ikke kan løse alene. Andre etater må også inn i bildet, sier Helge Gulbrandsen.