Bekymret for livet i havet – vil ha «markalov» for Oslofjorden

LISTETOPP: Håkon Borch fra Moss er listetopp for MDG i Østfold.

LISTETOPP: Håkon Borch fra Moss er listetopp for MDG i Østfold. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Miljøpartiet De Grønne (MDG) ønsker en felles Oslofjordlov. Partiet er bekymret for blåskjell-, torsk-, og hummerbestanden i fjorden.

DEL

(Moss Avis) MDG har vært i vinden med fremgang på flere meningsmålinger i det siste. I vinden er også stortingskandidatene fra Østfold, Akershus, Vestfold og Buskerud bokstavelig talt når de står på en seilbåt utenfor Son og leverer valgkamputspillet.

- Hvis man innfører en Oslofjordlov, kan man definere et område med egne forskrifter, slik som for friluftslivet i Oslomarka gjennom Markaloven. Noe av grepet er å få et helhetlig juridisk grunnlag man kan bruke for å forvalte dette området. Formålet med loven kan være å fremme og tilrettelegge for friluftsliv, naturopplevelse og idrett. Loven skal bevare et rikt og variert kystlandskap med natur- og kulturmiljø og sikre bærekraftig fiskerier og bruk til andre formål, forteller listetopp Håkon Borch fra Moss.

Bekymret

Han trekker opp en tom hummerteine som eksempel fo å vise en av de mange grunnene til at partiet ser behov for en slik lov. MDG uttrykker bekymring for en redusert hummerbestand og Borch eksemplifiserer at en felles Oslofjordlov blant annet kan sørge for at kommuner pålegges å frede deler av sine områder i perioder for å få bestanden opp igjen.

- Fredningsområder langs Skagerrakkysten har vist kjempegode resultater. Lar man den være i fred en periode, kommer den tilbake igjen.

Norsk hummer var en stund rødlistet, men for listen i 2015 ble den vurdert som livskraftig og tatt av listen.

SEILTUR: Listetoppene for MDG i Østfold, Akershus, Vestfold og Buskerud på båttur i valgkampen. Fra venstre: Harald Moskvil, Ståle Sørensen, Håkon Borch og Rasmus Hansson.

SEILTUR: Listetoppene for MDG i Østfold, Akershus, Vestfold og Buskerud på båttur i valgkampen. Fra venstre: Harald Moskvil, Ståle Sørensen, Håkon Borch og Rasmus Hansson. Foto:

- Bare ett ultimatum

Med seg på turen - og forslaget - er stortingsrepresentant og listetopp for Akershus, Rasmus Hansson. Han påpeker at partiet bare vil stille ett ultimatum om de kommer i regjeringsforhandlinger etter valget: Norge skal slutte å lete etter ny olje.

- En del av det grønne skiftet er å ta bedre var på naturen og kulturlandskapet vårt. Særlig verdier som Oslofjorden. Vi stiller ikke ultimatum om det, men det er et eksempel på type politikk vi kommer til å prioritere høyere enn andre partier har gjort hittil, sier Hansson.

Moss Avis har vært i kontakt med Frps miljøpolitiske talsmann, men han ønsket å sette seg inn i forslaget før han kommenterer det.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken