Sommer på fyret

Familien Hanssen og Häckert trives godt på Strømtangen fyr. De er snart ferdige med ukes ferie her ute. Fra venstre: Amanda Hanssen (16), Morten Hanssen, Stian Häckert (16), Jan Christian Häckert, Line Häckert (13) og Mona Häckert.
Alle foto: Geir A. Carlsson

Familien Hanssen og Häckert trives godt på Strømtangen fyr. De er snart ferdige med ukes ferie her ute. Fra venstre: Amanda Hanssen (16), Morten Hanssen, Stian Häckert (16), Jan Christian Häckert, Line Häckert (13) og Mona Häckert. Alle foto: Geir A. Carlsson

Av
Artikkelen er over 11 år gammel

Det har blåst mye, men ellers så har de vært heldige med været – Familien Häckert og Hanssen storkoser seg på Strømtangen fyr

DEL

– Velkommen om bord, smiler Jan Christian Häckert, og hjelper oss opp i den lille jolla si.
Vi befinner oss nå i Øyenkilen i Onsøy, men skal hvert øyeblikk sette kursen utover.
Etter et fuktig kvarter ankommer vi endestasjonen. Med salt i håret og litt våte klær går i land på Strømtangen fyr. Her ferierer familiene Häckert og Hanssen.
– Familien har alltid ønsket seg en hytte, og bedre hytte en dette får man vel ikke, sier Jan Christian, og viser oss rundt på fyret.

Relativt bra vær

Meteorologisk sett har Strømtangen trukket det korteste strået i sommer. I juli har det regnet 131,6 mm på Strømtangen. Normalen i juli lyder på 55 mm. Det er en av de høyeste økningene i Norge.
Familiene Häckert og Hanssen har derimot merket lite til det dårlige været.
– Det regnet og var dårlig vær fra onsdagskveld og ut torsdagen. Det var stor sjø, og ikke en båt å se på vannet, forklarer Morten Hanssen.
– Men ellers har været vært strålende, legger han til med et smil.
Vi fortsetter vår lille omvisning på fyret. Først kommer vi inn i et i lite kjøkken, før turen går videre inn i stua. Her står det en gammel sofa og en tv, som gir assosiasjoner til 70-tallet.
Innenfor stua ligger den gamle fyrlykta. Dette rommet er nå blitt gjort om til en slags vinterhage. Rommet er lite og rundt, med et lite bord i midten. Rester av den gamle fyrlykta er synlig i midten av rommet.
– Når det er dårlig vær sitter vi her og spiller kort og koser oss, smiler Jan Christian.

Hobby fiskere

Etter at vi har sett hele fyret, blir vi bedt på nyfiskede krabber. Fisking og garnsetting er nemlig yndlingsaktivitetene til familiene Häckert og Hanssen her ute på fyret.
I går fisket vi makrell til lunsj, og i dag kan vi by på krabber. Vi fisker og setter garn nesten hver dag. Dermed er vi så godt som selvforsynte med mat, forteller Jan Christian.
Vi setter oss til bords alle mann. Alt i alt er de seks stykk: Morten og hans datter Amanda (16). I tillegg til Jan Christian består familien Häckert av kona Mona, og ungene Line (13) og Stian (16). De yngste ser også ut til å stortrives på fyret.
– Vi bader, fisker og koser oss, forklarer Line.

Populært

Å feriere på Strømtangen er svært populært. Bjørn Enger er ansvarlig for utleien av fyret, og kan fortelle om en stor pågang.
Vi pleier å legge det ut på nettet en gang i november. Det tar ikke mer enn en halv time, før alle ukene i løpet av sommeren er opptatte, forklarer han.
I tillegg til alle ukene i sommerferien, leies også fyret ut til helgebruk resten av året.
– I fjor var det opptatt alle helgene helt frem til midten av desember, også begynte det på igjen i mars, opplyser Enger.
Mona Häckert skjønner godt at mange vil feriere her ute. Dette er andre året familien Häckert bruker en uke av sommeren på fyret.
– Det er så utrolig fint her. Så lenge været er bra, så finnes det ikke noe bedre sted å være, mener Mona.
– Vi kommer nok hit hver sommer i flere år fremover, avslutter Jan Christian.

Artikkeltags