Sneglefangst på skinner

Skal lure sneglene: Terje og Bente-Lill Øygard mener de har utviklet et solid produkt som skal holde sneglene unna hagene.foto: geir a. Carlsson

Skal lure sneglene: Terje og Bente-Lill Øygard mener de har utviklet et solid produkt som skal holde sneglene unna hagene.foto: geir a. Carlsson

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Bente-Lill (56) og Terje Øygard (55) var lei av alle brunsneglene i hagen. Nå tror ekteparet at de har funnet løsningen på problemet.

DEL

De har nemlig utviklet et produkt som skal føre til at brunsneglene skal bli borte for godt.
«SnailRail» har de kalt nyskapningen som kort fortalt går ut på at spesialproduserte plastskinner blir plassert langs hekker og busker, eller på steder der man vet sneglene opererer. Skinnene skal fungere som en fysisk barrière som hindrer snegler i å komme inn i hagen. Snegleskinnene skal lede dem til én eller flere feller.
– Hensikten er at du skal kunne lede dem dit du ønsker og effektivt kvitte deg med dem, forklarer ekteparet på Christianslund til Fredriksstad Blad.

Gikk lei i fjor

Ideen til oppfinnelsen fikk de i fjor.
– Vi plukket snegler regelmessig. Vi ble rett og slett lei og fant ut at vi måtte gjøre noe med problemet, fortsetter de.
I rundt ett år har de jobbet med produktet som nå ligger klart. Ifølge Øygard er de alene om oppfinnelsen, og en patentsøknad ligger inne til vurdering. Bioforsk på Ås, (forskningsinstitutt innen landbruk, matproduksjon, miljø og ressursforvaltning), har testet produktet og er positive til oppfinnelsen. De har også fått støtte av Innovasjon Norge.
– Vi har stor tro på dette, og testene viser at det fungerer. Selv om produktet allerede ligger ute for salg, vil vi vente med en skikkelig markedsføring. I år er det en forholdsvis laber sesong når det gjelder mengden av snegler, smiler de.

Satset mye

De vil helst ikke snakke om
brunsnegle
I Norge finnes det omkring 100 sneglearter, men kun to-tre arter kan gi problemer i hagene.
Brunskogsneglen er en av disse. Den er kjent under mange navn, blant annet mordersnegl, iberiasnegl, iberiaskogsnegl og brunsnegl
Den er registrert i nesten halvparten av Norges kommuner.
Brunsneglen ble oppdaget i Norge første gang i 1988
hvor mye de har satset på
«SnailRail», men innrømmer at det har kostet. Produksjonen av snegleskinnene foregår for øvrig i Tyskland.
– Tanken er etter hvert å satse på EU-markedet, påpeker Terje Øygard, som selv hevder oppfinnelsen er unik på verdensbasis.
En lang og kald vinter er årsaken til at det i år er færre brunsnegler enn hva tilfellet var i fjor. Likevel mener ekspertene at det foreløpig er vanskelig å fastslå påstanden.
– Mest sannsynlig er det færre brunsnegler i år enn hva tilfellet var i fjor. Grunnen er en hard vinter og hvor det i tillegg mange steder lå et isdekke på bakken. Det førte igjen til luftmangel, sa Erling Fløistad ved Bioforsk på Ås til FB tidligere i sommer.

Fuktig vær

– Sneglene trives best i fuktig vær, og så langt i sommer har det stort sett vært motsatt mange steder. Det er derfor vi ikke helt tør slå fast at det er færre. Brunsnegler er flink til å finne gjemmesteder, la han til.
Han fortalte videre at det enkelte steder eksisterer like mange som i fjor, avhengig av frodige hager, temperatur også videre.
– Selv om bestanden trolig er mindre enn i fjor, vil mange fortsatt få besøk av skapningene, fastslo Fløistad.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:15.