Vi som er litt oppe i årene, og har levd med byens fotballhistorie, humrer litt over det artige navnet.

FFKs målfarlige senterløper på 60-tallet, Per «Snæbbus» Kristoffersen, var riktignok ganske så kortklippet, men hos Mari Helen Johansen i Snæbbus aksepteres alle hårlengder.

Hedrer gode navn

Språkrådet skal i desember dele ut diplom for godt navnevett til bedrifter i Østfold med gode navn hentet fra det norske språk.

Man etterlyser navn med dobbelt betydning, litt underfundige eller poetiske, navn fra lokal tradisjon eller navn som fremkaller smil og latter.

«Snæbbus» tilfredsstiller det meste av dette, men med ett unntak som nok kan falle Språkrådet tungt for brystet:

Det fulle firmanavnet er «Snæbbus Hair».

– Nesten dumt jeg ikke kalte oss «Snæbbus Hår» da, sier Mari Helen Johansen.

I 2006 startet hun den første salongen på Rolvsøy. Nå driver hun også ved Brohodet. Om en ukes tid åpner hun salong i Råde, og om noen uker også på det nye Helsehuset.

Da vil salongene gi jobb til 11 personer i full stilling.

– Det skal bli gøy å starte opp på Helsehuset. Helt siden navnet Snæbbus ble valgt, har jeg hatt et ønske om å drive en salong i nærheten av Stadion, forteller hun.

Hun innrømmer at faren, Bjørn, som gikk bort for ikke så lenge siden, var en viktig medspiller i valg av navn.

– Pappa var ivrig FFK-tilhenger, og skrev opp masse fakta om Snæbbus for meg. Jeg må jo ha litt kunnskaper når folk begynner å prate om den gamle FFK-helten, eller rett og slett lurer på navnevalget, smiler hun.

Fikk grønt lys

For sikkerhets skyld fikk hun også tillatelse til navnevalget av hovedpersonen. I dag er «Snæbbus» fast kunde i salongen.

– Jeg tok en tur bort på Stadion for å spørre ham, og han syntes dette bare var gøy.

Og «Snæbbus» selv bare humrer av et hele.

– Navnet er vel ok det, og jeg har jo ikke hevd på det. Jeg eier det ikke, sier Per Kristoffersen.

At han er kunde i salongen kommenterer han slik:

– Noen fordeler må man jo ha når man selger navnet, humrer han, og avslører en hyggelig pris for å holde sveisen i orden.

Gode norske

Lars Ole Klavestad, kjent for å leke med ord på siste side i vår avis, ramser blant annet opp følgende lokale navn han synes er positive, gir godt humør, og er godt forankret i det norske språk: «Lille Spesial», «Du og jeg mamma», «Strake Streken», «Lykke», «Blå himmel», «Meter arkitektur», «Khloden» og «Provinsen».

– Dette synes jeg språkmessig er gode, norske navn. Dessuten blir jeg litt glad og i godt humør av dem, sier Klavestad.